Кръстю Кръстев: Всички великолепни спектакли са в Пловдив! /снимки/

11 Сеп 2019 16:04

Международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът” започва днес - 11 септември от 19 часа, когато в голямата зала на Драматичния театър ще се състои премиерния спектакъл „По-полека” на Пловдивската драма. В следващите дни – чак до 21 септември, ще има представления в двете зали на театъра, както и в салона на Кукления театър.
На пресконференция днес във фойето на Драматичния театър за фестивала, програмата и премиерите говориха: Александър Държиков – заместник-кмет „Култура и туризъм“ на община Пловдив, Кръстю Кръстев – директор на пловдивския театър, Димитър Малашинов – фестивален директор, Ирен Чанкова – продуцент на фестивала, , Владимир Люцканов – режисьор на „По-полека“, Стайко Мурджев – режисьор на „Слава!“ и съавтор на „По-полека“, Сава Драгунчев – асистент на проф. Стефан Данаилов на неговия клас в НАТФИЗ, актьори от двете премиерни представления - Стефан Вълдобрев, Ивана Папазова, Атанас Атанасов и други.
В 23-ия фестивал „Сцена на кръстопът“ ще видим 22 представления на 12 трупи от цяла България, както и на гости от Украйна и Унгария. Финалът също ще бъде впечатляващ – на 21 септември, пред пловдивската публика, на сцената на Драматичния театър ще гледаме основателя и арт директор на „Сцената” Стефан Данаилов в тандем с Аня Пенчева в спектакъла „Актрисата”.
Фестивалът тази година е под мотото „Театъра: невъзможното” и се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и Министерство на културата.

Концерт по повод 80-годишнината от рождението на Тодор Колев ще зарадва почитателите на големия актьор на 21 септември от 19 часа в Драматичния театър в рамките на фестивала „Сцена на кръстопът” . „За Тодор Колев” е проект на Камен Донев, в който той заедно със свои съученици и приятели ще представи спомени и разкази от първо лице, както и избрани песни на големия български артист и вдъхновител.
В рамките на театралния форум ще бъдат представени книгите „Театрална география, история, личности” на Стефан Янков, „Комедиите на Шекспир между Ерос и Танатос” от д-р Петър Кауков, „Театралният път на режисьора Слави Шкаров” от Йордан Георгиев и книгата „Аз| Остава” за група Остава. Ще видим и селекция от най-добрите сценични плакати на Радослава Боор със заглавие „Плакатът: Радост&Слава”.

„Отново е септември и пак на касата на театъра има опашки! Ще видим наистина великолепни спектакли, изключителни режисьори, талантливи актьори, младите колеги от НАТФИЗ, 4 значителни книги за историята и същността на театралното дело! Със сигурност на публиката предстои едно добро забавление с най-значимото в театралния живот. Всичко, което е любопитно е тук, в Пловдив!“, каза директорът на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев.

Заместник-кметът инж. Александър Държиков поздрави организаторите по повод началото на 23-тото издание и отбеляза, че фестивалът, който е традиционна част от Културния календар на Община Пловдив, става все по-интересен, с все по-висок рейтинг и все по-очакван от пловдивската публика. Доказателство е и фактът, че билетите за голяма част от представленията свършват за ден. Той пожела успех на 23-ия фестивал „Сцена на кръстопът“ и на добър час на двата премиерни спектакъла, които бяха представени от част от творческите екипи.

Билетите за Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът” се продават на касата на театъра и онлайн в платформата на Драматичен театър-Пловдив www.tickets.dtp.bg.
В сайта на фестивала http://scenatepe.com/ може да прочетете анонси за всички представления от основната програма, там са поместени новини, както и датите и часовете на съпътстващите събития от тазгодишното издание на „Сцена на кръстопът”.

Main Menu