Суинг джаз и приповдигнат градус на настроението на 22 септември на Римския стадион

17 Сеп 2019 14:15

 

Суингиращата формация SWING ALL STARS JAZZTET, която ще вдигне градуса на настроението на прочутия Римски стадион на 22 септември от 19.00 ч., представя музиканти от различни поколения, родени и/или започнали кариерата си в Пловдив, доказали се на националната и международна сцена.

Сред тях са Александър Куманов – китара, банджо, вокал, Атанас Хаджиев – саксофон, кларинет, вокал, Павлин Павлов – тромбон, вокал, Димитър Сираков – контрабас, туба и Стоил Иванов – барабани, а лидер на формацията е изтъкнатият тромпетист Венцислав Благоев. Ярко се откроява участието и на Марина Господинова – вокал. В програмата са включени пиеси от Златната ера на джаза - сред композиторите са имената на Джордж Гершуин, Коул Портър, Ървинг Бърлин, Фетс Уолър.

Суинг, наричан още суинг джаз или суинг музика, е музикален стил, който се развива в началото на 30-те години на 20-и век и се налага като отделен стил през 1935 г. в САЩ. През 1932 г. Дюк Елингтън прави композицията It Don’t Mean A Thing, If It Ain’t Got That Swing (Ако няма суинг, няма смисъл). Суингът се отличава със силна ритмична част, средно бързо до бързо темпо и отличителния „приповдигащ” ритъм, характерен за повечето форми на джаза. Според М. В. Стърнс, разцветът на суинга обхваща времето 1935 – 1945.

Когато Бени Гудман започва да свири по-бързите хот ритми, отзивите са смесени. Повратна точка е участието на оркестъра му в „Palomar Ballroom”. Изборът на по-бавните и лирични парчета не въодушевява публиката и Гудман и музикантите му решават, че това е краят на кариерата им. Разбират се да завършат с хот ритми, понеже самите много ги харесват – и тогава тълпата избухва. Хората са чували техния оркестър и хот записите им по радиото и това е била причината да посетят концерта. След медийния отзвук за успеха на Гудмановия състав кариерата му тръгва стремително нагоре, а суингът привлича общественото внимание и става доминиращ стил през следващото десетилетие.

Концертът SWING ALL STARS JAZZTET е от програмата на есенното издание на юбилейния 10-ти Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”, част от Културния календар на Община Пловдив за 2019 година. Входът е свободен.
Събитието е включено в „Празници на Стария град“2019.

Main Menu