Нощ на учените с нов формат в МУ-Пловдив

23 Сеп 2019 21:10

България се включва с богата програма в Европейската нощ на учените, заедно със стотици градове от цяла Европа. Програмата тази година обхваща повече от 150 събития, които ще се проведат на над 50 места в цялата страна – 13 селища, на борда на теснолинейката, на кораб и дори миниподводница.
Редица събития ще свържат науката с културата и Пловдив 2019. Очаква ни поредната незабравима Нощ на учените и в Медицински университет – Пловдив. На територията на Университета ще бъдат представени пет събития този път в нов формат - Шоу на талантите, отворени врати на Музея, арт-пленер, фотоизложба, хепънинг.... Още в 14 часа на 27 септември ще бъдат открити две изложби:на първия и втория етаж в Аудиторния комплекс на Университета. Едната е на картини от Пленера „Лекари и художници ЗАЕДНО“, а другата е с уникални кадри от участието на 12-ти санитарен балкански полк в Първата световна война „Българските лекари на фронтовата линия в моменти на затишие“. От 16 часа в Първа аудитория ще започне Концерт „Талантите на МУ – Пловдив“. Над 20 музикални и танцови изпълнения на български и чуждестранни студенти и преподаватели ще създадат празнично настроение и достойно ще защитят името на Пловдив като Европейска столица на културата 2019. През целия ден ще бъде отворена за посещение Музейната експозиция „Медицината по тракийските земи“, намираща се в Студентския информационен център. Нощта на учените в МУ – Пловдив ще завърши с Хепънинг с Кулинарен базар в двора пред Аудиторния комплекс. В Европейския кът ще има информация за проекти за наука, финансирани от Европейската комисия, включително и за стипендиите “Мария Склодовска-Кюри”.
Вълнуващи срещи с науката ще има и на други места в Пловдив. Организаторите заедно с Фондация Пловдив 2019 и Община Пловдив разполагат щандове с много изненади на пл. „Стефан Стамболов“, които ще допълнят събитията в Регионалния природонаучен музей, Медицински университет – Пловдив, ИЗК Марица и Кино Lucky. За първи път в проект REFRESH се включва и Велико Търново – в Хакерспейс ще се разположат учени от образователната платформа “Тинузавър”, които ще демонстрират електроника, роботика и 3D принтиране, както и специалисти от образователната инициатива “Университет за деца” и химиците от Корпуса за бързо гърмене.
И тази година учени ще се качат във вагоните на родопската теснолинейка. Какъв е произходът на птиците? Крие ли миналото им страшна тайна? Как науката за динозаврите преминава през своеобразна революция? Кои са малките организми, които предизвикват ферментация? Каква е науката зад правенето на киселото зеле? Електрическо ли е бъдещето на транспорта? Какво е археозоология и какви истории може да разкаже? Влакът тръгва от гара Септември точно в 8:45 ч.
Целта на Европейска нощ на учените е да докаже, че наука има навсякъде около нас и е еднакво важна за всички ни, независимо от възраст и занятие, а учените са хора с изключително вълнуващи професии. Тази година програмата на проекта REFRESH за Европейската нощ на учените на 27 септември включва редица събития, които свързват науката с културата, домакинството на Пловдив на Европейска столица на културата 2019. Събитията ще се проведат на над 50 места в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник, на борда на научноизследователския кораб “Академик”, в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград и в единствената в България изследователската миниподводница РС-8В.
Европейската нощ на учените се провежда едновременно в цяла Европа в последния петък на месец септември. От 18:00 до 22:00 часа, университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика. През 2019 г. България се включва в тази инициатива за 13-та поредна година благодарение на два проекта, финансирани от Европейската комисия по дейностите “Мария Склодовска-Кюри”, единият от които е REFRESH. До 20 септември четирите конкурса по проекта са отворени за последни участници. Сред тях се очакват рисунките на глухи и слабочуващи деца и млади хора, есета от момичета от цялата страна, записи на научни статии в помощ на слушатели с намалено зрение, както и видео и фотографии. Всички тези конкурси приканват авторите да споделят своите представи за науката около нас и мечтите им за кариера на учени. Проектът REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and Share) за Европейска нощ на учените в България се финансира от Европейската комисия по дейностите "Мария Склодовска-Кюри", договор 818879. Проектът се осъществява от: Център за изследване и анализи, Форум Наука, Британски съвет, Форум Демокрит, Медицински университет Пловдив, Медицински университет София, Технически университет София, Технически университет Габрово, Университет по хранителни технологии, Химикотехнологичен и металургичен университет, Минно-геоложки университет, Национална спортна академия, Институт по океанология при БАН, АгроБиоИнститут, Национален природонаучен музей при БАН, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, София Тех Парк, Русенска търговско-индустриална камара, Институт по зеленчукови култури “Марица”, Български географски портал Географ БГ, Център по забавна математика. Асоциирани партньори са: Институт по молекулярна биология при БАН, Софийски университет, Технически университет Варна, Югоизточен университет Благоевград, Софтуерен университет, Медицински университет Плевен, NM Genomix, Астрономическа обсерватория София, Съюз на учените в България, Асоциация на младите полярни изследователи, Международна асоциация на геоморфолозите, Читател, Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси с. Байкал, Музейко, Национален политехнически музей, Природонаучен музей Котел, Регионален исторически музей Котел, Средновековна крепост Туида, Регионална библиотека Стара Загора, Дирекция на Природен парк “Витоша”, Столична община - Дирекция ПИСТ, Община Габрово, Общински информационен център Сливен, Фондация Пловдив 2019, Move BG, BRЕEAM BG, Работещи идеи, TechnoMagicLand, Национално издателство за образование и наука “Аз Буки”, Drone Arena, Ratio, Зоологическа градина, MediaBricks, Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География, Регионална библиотека Благоевград, РИМ Плевен.

Main Menu