Аниело Дезидерио открива GuitArt фестивал в Пловдив

30 Сеп 2019 10:13

Италиански класически китарист-виртуоз и преподавател, професор в "Conservatorio Di Musica S. Giacomantonio“ в Козенца, Италия ще даде началото на Plovdiv GuitArt Festival 2019.

Аниело Дезидерио е известен с деликатния си допир, бързина и прецизност на свирене, което води и до сравнения със самият Паганини. Дезидерио гостува на пловдивският фестивал, като посланик на европейската платформа EuroStrings, която обединява 17 китарни фестивала и е съфинансирана от Програма Tворческа Европа на Европейския съюз за периода 2017-2021.

EuroStrings подкрепя младите артисти, победители на конкурсите на китарните фестивали в платформата, като им дава възможност за участие на останалите фестивали, чрез концерти, майсторски класове с най-добрите китаристи в света, участие на голям конкурс с награден фонд от 8 хил. евро и достъп до нови музикални пазари.

Рециталът на Дезидерио ще се състои на 24 октомври, четвъртък, в Първо студио на Радио Пловдив от 19:00 ч.

Вечерта ще продължи с клубен концерт на джаз-фънк трио „Т.О.L.“ (Австрия) във фестивалния клуб Bee Bop Cafe от 21:00ч.

Петъчният ден, 25.10., ще бъде посветен на платформата EuroStrings, когато професор Дезидерио ще проведе майсторски класове с младите таланти на EuroStrings в АМТИИ Пловдив, които вечерта ще изнесат концерти в Куклен театър – Пловдив от 19:00ч.

Тази година гостуващите артисти на EuroStrings са: Георги Димитров – Жожо (България), Джулиа Баларе (Италия), Зузана Вежик (Полша), Раду Валку (Румъния), Петер Гранейс (Германия) и Димитрис  Шукарас ( Гърция).

Петъчната вечер ще завърши в Bee Bop Cafe, където INTELLIGENT MUSIC PROJECT & VRABEVSKI SUPER BAND ще представят най-новия си албум “SORCERY INSIDE”.

12-те нови композиции на д-р Милен Врабевски ще бъдат в изпълнение на едни от най-талантливите български музиканти: Стоян Янкулов – Стунджи, Бисер Иванов, Боби Косатката, Иво Стефанов, Ивайло Звездомиров, Славин Славчев, Лина Никол, Самуел Ефтимов.

 

В събота, 26 октомври, артистите на EuroStrings ще проведат майсторски класове в АМТИИ, а вечерта, световно известното танго трио „ACordBass“ (България/Швейцария) ще изнесе концерт в Куклен Театър, Пловдив от 19:00 ч.

Финал на танго вечерта ще направят „Tango Cats“ (България) от 21.00 в Б Bee Bop Cafe .

 

В неделя сутринта, на 27 октомври, ще се проведе и финала на конкурса за китара, където пред международно жури ще се явят да свирят преминалите първият видео рунд.

Същата вечер от 19:00ч. в Дом на Културата “Борис Христов” публиката ще може да се наслади на концерта на световноизвестният китарист Яманду Кошта (Бразилия), който гостувa за първи път в България. Виртуозът на седемструнната китара ще покаже майсторските си изпълнения, с които той оставя ярка следа на музикалната сцена като новатор и експериментатор, както в областта на китарните техники, така и в областта на съвременната музика като цяло.

Преди концерта ще се проведе церемония по награждаването на победителя в конкурса. Освен парична награда, той ще получи и майсторска китара от Алтамира и ще стане един от артистите на EuroStrings, който ще вземе участие в минимум осем фестивала от партньорските фестивала в EuroStrings, ще има възможността да се яви и на конкурс между победителите от всички фестивали в EuroStrings мрежата, където голямата награда е 8 000 евро и турнета в Европа, САЩ и Китай за 2020г.

 

Main Menu