Цветът на вишната - Българо-Японски концерт в Дни на музиката

30 Сеп 2019 10:55

“Цветът на вишната” се нарича специалният концерт, с който Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” отбелязва в програмата си изключително важната тройна годишнина в двустранните отношения между България и Япония. През настоящата 2019-та се навършват 80 години от установяване на дипломатическите отношения, 60 години от тяхното възстановяване и 110 години от началото на официалните контакти между двете държави.

Ефектният замисъл на концерта, посветен на този знаменателен юбилей, цели да покаже симбиозата между двете култури, въздействието на музикалния език в неговата универсална чуваемост, посредством „разменените роли” на част от знаменитите изпълнители.

Японският гост Шиня Оно ще свири на гайда български фолклор, именитата и креативна флейтистка Мила Павлова, облечена в японско кимоно ще изпълнява японска музика в партньорство с майсторката на клавирния съпровод Маргарита Илиева, а ангелогласната певица Нели Андреева, чиято родопска „Малка мома” превзе ефира в Япония, ще подчертае устоите си в традицията, заедно с чудесния китарист Николай Пеев.

Мястото на концерта на 5 октомври, събота, е Малката Базилика, а началният час е 18.30 часа.