Печат на тази страница

Откриване на нова изложба в Деня на народните будители

30 Окт 2019 12:10

Проекти от създаването на спектаклите „Венецианският търговец“ и „Сън в лятна нощ“ са само част от изненадите в сценографската изложба „Отворени пространства“, която гостува на Пловдив. Откриването й ще се състои в Деня на народните будители – 1 ноември, от 18:00 часа в Арт Галерия Пловдивски Културен Институт.

Инициатор на изложбата е Инна Церовска – директор на Младежки дом – Пазарджик и мениджър на Детската шекспирова театрална школа „Петровден“ в Паталеница.

Всяка година в рамките на един месец, благодарение на Инна и нейния съпруг, режисьорът Христо Церовски, училищният двор в село Паталеница се превръщат в реален театър и представленията се играят на открито.

„Играли сме винаги на открити сцени – в Пловдив, София, Велинград, Батак, Пазарджик. Когато преди много години започнахме тази инициатива, целта ни беше да помогнем на нашите деца – там, където не бяха виждали театър. В годините това постепенно прерасна в една много сериозна професионална работа. Децата се занимават с театър още от първи клас, под ръководството на професионални режисьори и актьори, които идват в селото. По този начин, чрез Шекспировите текстове, през лятото омагьосваме публиката.“ – разказва Инна.

Екипът от автори на изложбата е сформиран на база на проекта „Отворени пространства“ по програма Читалища, част от събитията на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

 

 

Main Menu