Пловдив отбелязва седмата Нощ на театрите на 16 ноември 15 събития в 7 локации в рамките на европейската инициатива

30 Окт 2019 12:13

Нов авторски моноспектакъл на Ованес Торосян слага началото на нов формат - „Театър на късите форми“, а предпремиерата ще е в Пловдив. GAME OVER идва в града под тепетата на 14 ноември (18:00 и 19:30 ч., U.PARK Gallery) с вход свободен и с приятелската подкрепа на КЦМ 2000 Груп – Пловдив и Театър Реплика. Природата на артиста, пътят към сцената, равносметката, сънищата и реалностите, които обитава всеки от нас, са само част от темите в експерименталния моноспектакъл на Ованес Торосян. Актьорът е и режисьор на самия себе си и на персонажите, които представя в GAME OVER. Този факт засилва още повече субективно-обективните отношения вътре в текста и навън в изиграването му. Както самият Ованес Торосян отбелязва в бележките към пиесата: „Времето на действието е вакуум, което по дефиниция означава, че отсъства вещество в определен обем от пространството или казано накратко пространството е празно. Но както всички ние знаем, абсолютен вакуум не съществува и често говорим за различни степени на вакуум в зависимост от атмосферното налягане“.

Хитовото представление „Слава“ и 5 тура с разходки зад кулисите на Драматичния театър ще зарадват театралните фенове. Началният час на представлението, което разказва истинската история на най-лошата певица на света Флорънс Фостър Дженкинс, на Камерна сцена на 16 ноември е 19:30 ч., цените на билетите са промоционални (10 лв.) като комплимент към европейската инициатива. А след края на постановката екипът ще се срещне с публиката.

Записването за разходките в пловдивския театър започва на 4 ноември, а актьорите ще бъдат гидове в магичния свят на театралното изкуство! Местата са ограничени, а началните часове на „Театрално пътешествие – зад кулисите на спектакъла „Събитие“ са 16:30, 17:00, 17:30, 18:00, 18:30. От съображения за сигурност деца под 12 години няма да се допускат без придружител.

Театър „ХЕНД“ ще отбележи Нощта с три свои продукции - детската куклена постановка „12-те братя“, абсурдната сатира „Крал Юбю“ и Stand up шоуто „Лъжи за масово поразяване“. А в Кукления театър на 16 ноември ще има две последователни представления (в 10:30 и 11:45 ч.) на „Мързеливата пчеличка“.

Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив за първи път ще участва в театралната Нощ и на 16 ноември ще случи един спектакъл за деца и родители, базиран на принципа на играта и импровизацията. В проекта "Приказки за живота" участници ще бъдат учениците от НГСЕИ Пловдив, както и деца и възрастни от публиката. История, съставена от няколко по-малки - за желанията, за радостите и разочарованията, за личностните човешки качества, за емпатията и вниманието към околните, за всичко истинско и ценно, като обич, прошка, благодарност. Това е история за себепознанието и порастването. Благодарение на участието на изпълнители от различни възрасти, ще се скъси дистанцията между поколенията. Проектът е отворен за участие от всички етностни и социални групи, както и за гостите на града. Входът е свободен, а началото ще бъде поставено в 16 ч.
NT Live и „Всичко за Ийв“ в Cinema City
Най-новата продукция на един от най-иновативните театрални режисьори Иво ван Хове идва в Нощта на театрите и в Пловдив от Лондонския West End на 16 ноември в 19 ч.. Джилиън Андерсън (“Досиетата Х“, спектакъл “Трамвай Желание“) и Лили Джеймс (“Mamma Mia! Отново заедно“) са изпълнителите на главните роли в постановката, която разказва историята на Марго Чанинг. Легендата. Истинската звезда на театъра. Тя е в светлината на прожекторите, винаги е била. И изведнъж се появява Ийв. Разгръщайки завесата към цял свят от ревност и амбиция, Иво ван Хове задава въпроса: защо увлечението ни по славата, младостта и търсенето на идентичност никога няма да отмине? В новата си продукция, адаптация по филма на Twentieth Century Fox от 1950 г. от Джоузеф Манкевич и пиесата "Мъдростта на Ийв" от Мери Ор, Иво ван Хове ни представя своя сценичен отговор. NT Live е новаторски проект на Британския национален театър за директни излъчвания на най-добрите британски постановки от лондонската сцена. Камерите са разположени, така че да осигурят на кинозрителите „място с най-добрия изглед“, за да създадат възможност за изключително изживяване на публиката.

***
През 2019-та Нощта на театрите ще отбележи своята седма година в България и на 16 ноември ще събере над 150 събития в 18 български града, одединени от посланието „Ти променяш играта. Играта променя теб“. Освен смяната на Времето и експеримента с Пространството Нощта случи стотици интересни съдържания в различни стилове, присъедини разнообразни локации, разви програма от сутринта до полунощ, даде възможност за изява на институционален и алтернативен театър, привлече зрители и участници от различни възрасти. Всичко това направи Нощта на театрите една от най-мащабните и силни театрални инициативи в България.
Всичко актуално и цялата програмата следете в официалния сайт, във фейсбук и инстаграм, както и в новото Viber Community на инициативата.

Main Menu