Печат на тази страница

Нов спектакъл на великия Димитрис Папайоану открива ONEDANCE WEEK 2020

06 Ное 2019 16:59

След грандиозния световен успех на ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ, който обиколи всички континенти и гостува на ONE DANCE WEEK 2018, звездата на международната танцова сцена Димитрис Папайоану ще създаде най-мащабното си сценично произведение до момента. За първи път в новата ни история българска културна организация подкрепя артист от световна величина в сферата на съвременните изпълнителски изкуства. ONE DANCE WEEK e сред престижния списък на копродуцентите на мащабния проект. Сред тях са театъра на фондация Онасис в Атина, легендарните Sadler’s Wells Theatre в Лондон, Théâtre de la Ville в Париж, биеналето за танц в Лион, фестивалът в Неапол, Grec Festival в Барселона, Théâtre du Châtelet в Париж, Torinodanza и други.

Българската публика ще е сред първите в света, които ще имат възможността да се докоснат до новото произведение на един от най-успешните и значими световни артисти в областта на съвременния танц.

Билети за спектаклите на 3 и 4 септември 2020 в Дом на Културата “Борис Христов” вече може да намерите на касите на EasyPay в цялата страна, както и онлайн в мрежата на EpayGo.

Миналата пролет над 635 артисти от цял свят изявиха желание да участват в новия спектакъл на Димитрис Папайоану. Сред тях само 24 артисти от Русия, САЩ, Канада, Корея, Италия, Франция, България и Гърция бяха поканени в Атина. За съжаление, по-малко от половината са поканени да участват в новия спектакъл. Премиерата на мащабния проект на Димитрис ще се състои през май същата година в ONASSIS STEGI в Атина.

Какво ще е името на новата творба на Димитрис Папайоану?

Самият той споделя: „Моите произведения се развиват по време на репетициите, не са измислени предварително. Подготвям материал, колкото да започна работа. Реших, че не искам да знам изначално какъв ще бъде резултатът, искам да се доверя на процеса. В крайна сметка, с малко късмет, творбата се развива, а аз се опитвам да я разбера, да я усъвършенствам. Запазвам си правото да я променям до последния момент. Трудно е да описвам нещо преди наистина да е завършено. Каква е ползата от планове и претенции? Ако кажа нещо сега, само ще ви заблудя или ви издам част от процеса."

Роден в Атина през 1964 г., Димитрис Папайоану е един от ветераните на гръцкия театрален авангард и един от най-знаковите и актуални световни хореографи. Безапелационно най-успешният артист от съвременната сцена на Балканите, Папайоану е автор на десетки спектакли и носител на редица отличия. Творчески директор е на впечатляващите церемонии по откриването и закриването на Олимпийските игри в Атина през 2014 г., на първите Европейски игри в Баку през 2015 г., а през 2018 година Папайоану става и първият хореограф, създал спектакъл за трупата на легендарната Пина Бауш във Вутерпал. Безкомпромисната му естетика е до голяма степен вдъхновена от древногръцката митология и някои от най-известните й символи, митове и произведения на изкуството. Папайоану вижда сцената през перспективата на художник, а телата - като инструмент за предаване на послания и емоции.

“Димитрис Папайоану е най-вълнуващият хореограф на международната театрална и танцова сцена. Днес той е един от най-търсените артисти, а името му е, може би, най-разпознаваемото сред почитателите на съвременните изпълнителски изкуства.”
BALLET 2000

Допълнителна информация ще намерите в сайта на ONE DANCE WEEK.

13-тото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Билети се продават онлайн в системата на EpayGo.bg, както и на касите на EasyPay.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства. За повече информация следете @onedanceweek във Facebook и Instagram, както и www.onedanceweek.com

Main Menu