Печат на тази страница

Стефан Вълдобрев: Публиката иска едно – да забрави за реалността

09 Ное 2019 16:38

 

Музиката няма материя. Тя е най-чистата форма на всичко, заяви пред БГНЕС музикантът, композитор, режисьор и актьор Стефан Вълдобрев.

Артистът е категоричен, че публиката иска едно единствено нещо – да се потопи в друга реалност и да забрави за реалността си. Когато е на концерт да изкара всичките си ентусиазми, радости и страхове навън, каза Вълдобрев, а той като музикант винаги си поставям такава цел – да развълнува човека, да създаде емоция.

На 11 ноември Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени” ще направят голям коледен концерт в НДК. Дни преди събитието групата подготвя изненада – коледна песен.

БГНЕС: Казвате, че този концерт е специален, защо?

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ: Този концерт е специален с доста неща. Първо, имаме такъв голям финансов ресурс, за да си позволим да направим един добре изглеждащ, истински европейски концерт – с 3D мапинг, с хубава светлина и дизайн на сцената. Поли Герасимова е артист, който от 3-4 години прави обложките, визиите, плакатите. Като казвам визии няма предвид само стената отзад, ами и по стените и по завесите, пода. Искаме Всяко място да бъде уплътнено и да стане нестандартно. Това ще бъде само на този концерт и няма да го правим никога. Затова е специален.

Датата я избрахме абсолютно случайно. Това е честният отговор. Ние много късно се сетихме да направим зимен концерт в интерес на истината. Понеже бяхме обявили лятното турне, което се казваше „5 летни концерта” без да броим зимния. В един момент решихме, че трябва да има зимен. В НДК обаче имаше много малко свободни дати – понеделник, начало на седмицата, хареса ми тоя символ и ето ни два дни преди концерта.

Впрочем, вие сте първата медия, на която казвам за коледната песен. Обмислям я от близо година и най-накрая успях да я събера в мислите си и да я оформя. Песента се казва „Лепило за брада”. Разказва се от името на едно дете, което не вярва. Само толкова ще ви кажа, останалото ще го чуете на място. Ще я представим по интересен начин. Най-вероятно след това ще влезем да я запишем.

БГНЕС: Трудно ли е да се работи в „Обичайните заподозрени” с Иван, Еко, Стунджи и Миро с оглед на това, че всеки е завършен музикант, всеки със своя стил?

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ: Не само, че всеки има своя стил, ами е и композитор на собствени произведения, със собствена посока. Миро с джаз проектите, Еко с песните за Лили Иванова, Стунджи с етно фолклорните неща, Иван с театрална и музика за телевизия. Всеки един от тях има собствена визия като композитор. И това е още по-трудно. Бидейки големи артисти да влезнат в мисленето на един друг колега и да интерпретират неговата музика. Вижте, от страни го правят да изглежда лесно за публиката. Но не е така. Трябва да си наистина голям артист и човек да го правиш.

БГНЕС: Как се постига тази сплав между тези индивидуалисти?

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ: Бих казал с общо чувство за хумор, което ни вкарва в една посока на мислене, еднаква естетика.

БГНЕС: Това общо чувство за хумор ли е успехът в песента „По-полека”, защото непредубеденият зрител остава с усещането за непрекъснато забавление?

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ: Така е. Моята философия и актьорският ми тренинг е, че колкото по-тежък е бил процесът на създаване, толкова по-леко трябва да се представи на публиката. И трябва да изглежда като забавление, като радост. Никой не трябва да знае колко безсънни нощи са били отзад и какви усилия и мъки да се „роди” нещо.

БГНЕС: След толкова години на сцена можеш ли да си кажеш „по-полека”?

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ: (Смее се). Няма как да си каже човек по-полека, захващайки се с тази работа. Защото, всяко ново нещо, всяка нова територията, която си научил, ново знание, ново познание, то те кара да искаш да усвои още повече и то не да се показваш и доказваш, а за да правиш нещата по-добре.

БГНЕС: Българската публика дали стана по-критична или по-толерантна към изпълнителите през годините?

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ: Публиката иска едно единствено нещо – да отиде вечерта някъде и да забрави за реалността си, да се потопи в друга реалност и да се забавлява, и да изтрещи от забавление, да изкара всичките си ентусиазми, радости и страхове навън. Това иска публиката навсякъде – да забрави за реалността. И аз мисля, че нашата задача е това – подготвяйки се за тия 2 часа, ние да сме там и да постигнем точно това нещо.

Аз гледам на моята работа много просто – да отида и да създавам радост, да разкажа история, да развълнувам, ако мога, да не оставя публиката безразлична – било като музикант, като режисьор, като актьор, като поет… Винаги си поставям такава цел – да развълнувам човека, да има емоция.

Музиката е едно херметическо пространство – дето няма материя. Най-чистата форма на всичко. Чистота.

БГНЕС: Наближава 10-и ноември. Къде те завари новината за падането на режима?

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ: (Смее се). На 10 ноември, току що бях станал студент и имах едно еротично преживяване. Много секси 10-ти ноември. Бях в хотел, а по ония времена беше много трудно да регистрираш стая в хотел. Беше цяло геройство.

Но събитията тогава си ги спомням като кино. Беше нещо, за което всички бяхме мечтали. Ония бурни времена те караха да се чувстваш значим, че нещо зависи от теб.

Сега като наблюдавам младите, имам чувството, че те копнеят да им се случи такова нещо, че нещата зависят от тях и че светът се върти около тях, защото когато си млад трябва да го имаш задължително това усещане. Младото поколение копнее за това, а наоколо виждат нещо съвсем различни. Но ние го преживяхме това. Аз съм доволен, че съм го видял.

В края на интервюто със Стефан Вълдобрев не пропускаме да го попитаме и дали е гласувал на местните избори и какво би посъветвал управниците.

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ: Да намерят чистота в комуникацията и в присъствието си. Когато погледнеш човек, всичко му е изписано на лицето, ако има добри помисли и чувства, то се вижда без значение от кои е – ляво, дясно, център… Просто да имат чисти помисли. Защото това е необходимо на хората. Хората са на ръба. /БГНЕС

Main Menu