Печат на тази страница

Съпътстващи събития към изложбата “Пътуване по света“ въвеждат публиката в изкуството на Германия

12 Ное 2019 18:47

 

Тази събота пловдивчани и гостите на града ще имат възможност да чуят лекция, посветена на изкуството на Германия. Тя е начало на съпътстващата програма на изложбата „Пътуване по света“, организирана от Пловдив 2019 и Гьоте институт. Кураторът и критик Весела Ножарова ще представи в Галерия “2019” от 17.00 часа темата „Изкуство от Германия след Втората световна война“. В лекцията ще се обърне внимание на най-важните моменти и личности от историята на изкуството от Германия и как то се позиционира между Изтока, Запада и глобалното.
За да скъсят дистанцията с публиката и въведат посетителите в контекста на изложбата и историческите предпоставки, организаторите предвиждат безплатни турове всяка събота от 16 ноември до 7 декември. Те ще се водят на български език от младия художник Вълко Чобанов, и в тях публиката ще научи повече за представените автори и произведения. Туровете ще започват в 14:30 ч. от галерия „Капана“ и в 16.00 часа от изложбена зала „2019“, и ще преминават през двете изложбени пространства на експозицията.
Пътуване по света/ Travelling the world е част от ifa-Института за международни отношения на Германия и е най-голямата изложба с съвременно изкуство от Германия, показвана досега в България. Тя включва близо 200 произведения на едни от най-важните имена на немското и световното изкуство като Герхард Рихтер, Нам Джун Пайк, Ребека Хорн, Дитер Рот, Роземари Трокел и много други. Изложбата представя една единна картина на немската арт сцена отвъд разделението на Източна и Западна Германия и показва как изкуство има силата да преодолява граници – тема, особено актуална днес в навечерието на 30-годишнината от падането на Берлинската стена.
Произведенията от колекцията гостуват на Пловдив като акцент в програмата на Европейска столица на културата до 8 декември включително.
---------------------------------

Весела Ножарова (р. 1974 г. в Благоевград) е изкуствовед, куратор и критик. Завършила е История на изкуството в Художествената академия в София. Занимава се изключително със съвременно изкуство, като дейностите обхващат куриране на изложби, арт критика в редица български издания, както и изнасяне на лекции за история и актуални проблеми в изкуството. Има зад гърба си над 40 кураторски проекта в България, Австрия, Белгия, Италия и Турция. През 2007 г. е куратор на българското национално участие в 52-то Венецианско биенале за съвременно изкуство. От 2015 г. е куратор на галерия „Credo Bonum“ в София. Весела Ножарова е съосновател на кураторския колектив „Изкуство – Дела и Документи“. Автор на книгата „Въведение в българското съвременно изкуство“.

Main Menu