За 11-ти път в петък започва фестивалът „Дефиле на младото вино“

14 Ное 2019 18:06

Утре започва ХI-то издание на „Дефиле на младото вино“ . Традиционно то се случва през третия уикенд на ноември. Тази година това са датите 15, 16 и 17 ноември, в които организаторите от „Съвет по туризъм – Пловдив“ , с финансовата подкрепа на Община Пловдив по програмата за развитие на туризма, са подготвили богата съпътстваща програма.

Началото на фестивала ще се постави с колоритното Дионисиево шествие от площада пред Общината към Стария град, съпровождано от ансамбъл „Тракия” на 15 ноември /петък/ от 13:00ч., с което посетителите ще бъдат поведени на незабравима винено-кулинарна обиколка сред историческите ценности на Стария град.

Богът на виното Дионис ще отвари първата бъчва младо вино на избран участник – златен медалист от предходното издание, с което ще се даде официалния старт на дегустациите, които ще се проведат в трите дни както следва: петък, 15 ноември – 14-18ч., събота, 16 ноември – 11-18ч. и неделя, 17 ноември – 11-17ч.

Посетителите могат да закупят жетони за дегустация на входа на всяка къща от фестивалните локации, както и да закупят предварително пакети от Bilet.bg. Един жетон дава право на една дегустация. Пакетите, от които може да избирате съдържат жетони, брандирани чаши, държачи за чаши, брандирани торбички с разделение за 2 бутилки вино и тирбушони.

С над 10 годишна традиция „Дефиле на младото вино“ се нареди сред най-мащабните туристически събития в Община Пловдив. Фестивалът подкрепя и популяризира българското винопроизводство и традиционната българска храна.

Началото е поставено с участието на 16 български изби в 6 възрожденски къщи в Стария град на Пловдив през 2009 година. Десет години по-късно празникът дава възможност на пловдивчани и гости на града от над 50 държави от целия свят да се докоснат до историята и културата на Пловдив, опитвайки вкуса на цяла България. Броят на участниците в юбилейното издание през 2018г. е над 45, локациите в Стария град са вече над 12, а посетителите достигнаха рекордните 23 000 души.

За събитието организаторите заедно с Plovdiv CityCard подготвят специално туристическо предложение: Plovdiv City Card – „Дефиле на младото вино“. Това е лимитирана серия City Card, която важи само за дните на събитието и включва пълен пакет дегустации, посещение на културни и исторически забележителности, както и отстъпки в определени обекти.

Съветът по туризъм - Пловдив и Община Пловдив организират „Дефиле на младото вино” в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив”, Регионален Исторически музей и Регионален Етнографски музей, Градска художествена галерия, Университета по хранителни технологии – Пловдив, Сол Комюникейшънс ЕООД, Фондация „Пловдив 2019“, професионалните гимназии и висшите учебни заведения, всички участници във винения бизнес. „Дефиле на младото вино” заема важно място в събитийния календар на Пловдив и е част от Националния туристически календар.

 

 

Main Menu