Скулпторът проф. Стефан Лютаков и фотографът Николай Минчев показват в Пловдив своите „Успоредни светове“

09 Дек 2019 11:49

 

 

На 10 декември в 18:00 ч. в Малка базилика пловдивската публика ще има възможност да се слее с артистичните виждания на проф. Стефан Лютаков - скулптура и Николай Минчев - фотография, в техните „Успоредни светове“.

Изложбата събира двама творци, свързани с дългогодишно приятелство, творческо сътрудничество и духовна близост. Специфичното пространство на съвременно експонираната, социализирана Малка базилика в Пловдив разкрива по-дълбоките и същностни страни на тяхното изкуство, което се вдъхновява от духа на Филипопол и пластовете на времето. Изложбата представя два съвременни творчески свята – различни и много близки, общуващи в  пространството на раннохристиянския храм като в едно пространство на техни духовни извори, първообрази и вдъхновение.  

В подбора на своите работи Стефан Лютаков подхожда „археологически” като разравя пластовете на своето ателие. Авторът представя цикъл от свои скулптури от чугун и черен метал, в който включва първите си отдавна създадени творби в този дух, както и най-новите реализирани в последните месеци. Така, бележейки представянето си със знака на времето, той общува с духа, историята и пространството на храма на още едно ниво. Всички работи са нови и непоказвани в Пловдив. Ръждивите скулптури на Стефан Лютаков са едно потъване назад, в личното минало, човешка история, несбъднати мечти . Авторът се вглежда дълбоко в себе си и човека чрез прости, обикновени неща – животни, риби, птици, цветя. Чрез суровия метал, неговата биография и абстрактно живописна патина те са превърнати в символни обобщения за миналото, живота, личния и човешки път, мечти, радост, болка.

Тази изложба Николай Минчев показва част от фотографиите си в които той е запечатал уникалните си визуални находки вдъхновени от старинната пловдивска архитектура. С открития и отворен език на модерното изкуство той ги превръща в истински оригинални и авторски произведения. Авторът се вглежда съсредоточено и в най- дребните детайли, в повърхнината, отдава се на съзерцание, преследва светлината в търсене нови състояния на форми и пространство. Николай чувства и разбира любимите си сгради, разговаря с тях, влияе се от настроенията им и те му се разкриват. Всеки архитектурен обект и детайл е представен като жив, дишащ променящ се организъм. Снимайки отново и отново любимите си фрагменти, той ги търси и представя в нови и различни състояния.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Стефан Лютаков ( https://sites.google.com/site/stefanlutakov/ )

Роден е на 22. 06. 1955 г. в Пазарджик. През 1974 г. завършва Средното художествено училище за изящни изкуства „Илия Петров” в София. През 1980 г. завършва специалност „Скулптура” във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.

Професор е по скулптура във  Великотърновския университет и Националната художествена академия в София.

Стефан Лютаков работи във всички жанрове на монументалната и кавалетната скулптура, рисунка, инсталация, мултимедия. От 1982 г. досега има над 200 реализации, участия в колективни, специализирани, групови изложби, фестивали, биеналета и симпозиуми в България и чужбина – Япония, Китай, Египет, Франция, Полша, Италия, Германия, Румъния и др.  

Реализирал е над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина по значителни от които: Национална художествена галерия – София ( „Лично пристанище” ), 2005г.; Софийска градска художествена галерия, 1996 г.; Кунстферайн - Манхайм, Германия, 2000 г.; Културен център  “Витгенщайн” - Виена, 1988г. и др.

Получил е над десет по-значими награди като: Голямата награда за съвременно българско изкуство (скулптура) на М-тел за 2005 г.; Голямата награда за скулптура на Алианц – България за 2016 г.; Наградата за скулптура на СБХ на Осмата национална младежка изложба, София – 1990 г.; Наградата за скулптура в Международното биеналето на хумора и сатирата, Габрово – 1998 г.; Годишната награда на галерия „Ирида” за най добра изложба – 1997 г.; Награда на Фламандско-Българския форум за участие в изложбата ’’Изразяване на увреждането’’,   Националната галерия за чуждестранно изкуство – 1996 г. и др.

Негови творби са в постоянната колекция на НХА „Квадрат 500”; Арт – център „Юго Вутен”, Белгия; колекция “Петер Лудвиг”, Аахен – Германия; Галерия „Уни – арт” на Нов български университет; Софийска градска художествена галерия; Ателие – колекция Светлин Русев; колекции в САЩ, Франция, Швейцария, Полша, Австрия, Япония, Румъния, Германия; почти всички галерии в страната (Добрич, Монтана, Смолян, Велико Търново, Пазарджик, Търговище, Перник и др

Монументални творби на автора са експонирани трайно на открито в Япония - Сакурагава, Китай – Чанчун, Германия – Редницембах, Беринген, Сент Блазиен, Словакия - Вишне Ружбахи, Австрия -  Кайзерщайнбрух, Белгия – Геел, Румъния - Търгу Жиу, в България - Илинденци, Перник, София (Парк “Оборище”), Скулптурен парк на Министерството на външните работи, в Пазарджик, Сандански, Бургас, Раковски, Силистра, Велико Търново и др.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Николай Минчев

Роден е през 1952 в Пазарджик. Завършил е Инжинерно строителния институт, София.

Работи като фотограф на свободна практика. Вдъхновение и обект на неговото изкуство е Пловдив и неговата архитектура, както и портретната фотография.

 Реализирал е редица самостоятелни и участия в колективни изложби, като:

 2017 Съвместна изложба „Съвремие“ в Zehnthaus Wyhlen, Базел, Швейцария.

2016 Самостоятелни изложби „В НЕЯ“  -  Троян, Ловеч, Севлиево, Габрово.

2015 Самостоятелна изложба „В НИЯ“  в галерия  „КРЪГ“, Кърджали.

2013 Самостоятелна изложба  «La Foresta», галерия Van Gango, Alba Adriatica, Италия.

2013 Самостоятелна изложба „ТЕ 2“, портретна фотография, галерия „РЕЗОНОНС“, Пловдив,

2011 Самостоятелни изложби  „В НЕЯ“ и „ТЯ“ в  Галерия Резонанс, Пловдив, (BG)

2011 Самостоятелна изложба  „В НЕЯ“  г. Deveci Han Kültür Merkezi, Одрин, Турция.

2009 Самостоятелна изложба „В НЕЯ“  Център за съвременно изкуство „Баня Старина“, Пловдив.

2009 Самостоятелна  изложба «ТЕ », портретна фотография, Градска художествена  галерия  Пловдив.

1999 Самостоятелна изложба в галерия „Дрита“, София.

1998 Участие в обща изложба галерия „Ave“, София.

1997 г. Участие в изложбата "Черно-сиво-бяло", с куратор Любен Костов, Керава, Финландия и София.

1997 г. Получава  Голямата награда за експериментална фотография в Първото частно студио за експериментална фотография «New Print», Ямбол.

1995 г. Участие в първото издание "Седмица на съвременното изкуство", Пловдив.

1991 г. Участие в изложбата "Голяма фотография" с група „РЪБ“, Пловдив.

1982 Участие в Национална изложба за приложни изкуства, Ямбол .

Main Menu