Георги Веснаков идва от Кувейт с първа изложба в Пловдив

16 Дек 2019 11:43

 

На 16 декември от 18 ч. в Балабановата къща се открива изложбата „Празник в Светата градина“ на поета-художник Георги Веснаков, който идва специално от Кувейт за първата си експозиция в Пловдив.

Тя се организира от Общински институт Старинен Пловдив в рамките на Коледните и новогодишни празници и ще може да се види до края на януари 2020 г.

34-те живописни платна вибрират между Прованса на Южна Франция, Южна Италия и Гърция, и фигурални композиции върху лица – човешки страсти.

Специален акцент е желанието на твореца да срещне двете Европейски столици – Пловдив и Матера, създавайки пейзаж от уникалната скална столица на културата в Южна Италия.

Поетът Георги Веснаков като художник ще представи Антон Баев – Защо един поет започва да рисува?

Георги Веснаков живее и работи в Кувейт.

По професия е филолог и журналист. Дълбоко свързан с Пловдив, където е завършил университетското си образование и създал трайни приятелства.

Познат е в литературните среди със стихосбирките си „Зимни приказки“ и „Празник в Светата градина“, излизали през 90-те.

Освен словото, изкушение му е и изказът с маслени бои върху платно.

Свидетелство за това са участията му в редица изложби, както и фактът, че негови творби са притежание на ценители по света.

Първата му самостоятелна изложба е през 2014 г. в Кувейт - в Българското посолство.

Следват изложби в България, а през 2018 г. - поредна експозиция в Кувейт под названието "Landscape" - част от Културния календар на събитията, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС.

Заповядайте! Балабанова къща, 16 декември, 18 – 20 часа.

Main Menu