Треска за Димитрис Папайоану

16 Дек 2019 11:46

 

В Гърция, където легендарният хореограф Димитрис Папайоану има статут на полубожество, на практика е почти невъзможно да се сдобиете с билет за негов спектакъл. За последното представяне на “Великият укротител”, само преди две седмици в Атина, билетите бяха изчерпани едва за десет минути. Така приключи и мащабното три-годишно турне на зашеметяващия спектакъл, с който Папайоану покори публиката на 4 континента. През 2018 година, спектакълът беше представен три поредни вечери в Пловдив, при огромен интерес и напълно разпродадени зали три месеца по-рано. Очевидно, тази “треска” постепенно се пренася и в България.

Обявяването на новината за гостуването на новия спектакъл на Димитрис Папайоану през септември 2020 година в Пловдив, едва няколко месеца след световната премиера през май 2020 в Атина, буквално предизвика “треска” за билети сред българските му фенове. Вследствие на това огромна част от билетите за спектаклите на 3 и 4 септември, с които се открива ONE DANCE WEEK 2020, е вече изчерпване.

Това е напълно ново явление в България, защото никога досега не се е случвало да има толкова голям интерес към съвременен танцов спектакъл девет месеца преди представянето му - споделят организаторите на международния фестивал, който е и сред престижния списък на копродуценти на новата творба на Папайоану.

Роден в Атина през 1964 година, Димитрис Папайоану е ученик на легендарния гръцки художник Янис Царухис. Първоначално работи като илюстратор и автор на комикси, след което се изкачва до върховете на изпълнителските изкуства като режисьор, хореограф, танцьор, сценограф, дизайнер на костюми и осветление. През 1986-а Папайоану основава “Edafos Dance Theatre” и в продължение на 17 години представя там своя физически театър, експериментален танц и пърформанс. Печели световна слава с грандиозните церемонии по откриването и закриването на Олимпийските игри в Атина през 2004. Година по-късно спектакълът му “Originis”, с който открива и първите Европейски игри в Баку, е номиниран за 6 награди Emmy. През същата година е провъзгласен “хореограф на годината” от италианското списание Danza&Danza.

През 2017 година получава Специалното отличие на Европейските театрални награди, дадено му заради неговия „тотален театър, с очевидна зрялост на изразните средства“.  През май миналата година в Пловдив, българският министърът на културата, Боил Банов, отличи световноизвестния хореограф с почетния знак “Златен век” – печат на Цар Симеон Велики – и с грамота за постиженията му в областта на културата. През 2018 година Папайоану става и първият хореограф, създал спектакъл за трупата на легендарната Пина Бауш във Вутерпал - “Since she”.

 

Допълнителна информация ще намерите в сайта на ONE DANCE WEEK.

Събитието във Facebook следете тук.

Билети за спектаклите на 3 и 4 септември 2020 в Дом на Културата “Борис Христов” все още можете да намерите на касите на EasyPay в цялата страна, както и онлайн от мрежата на EpayGo.

Main Menu