Печат на тази страница

Здравко Димитров: С Берлинската стена си отиде една епоха на разделение и противопоставяне

19 Дек 2019 21:10

В Пловдив беше открит днес възпоменателен монумент на Берлинската стена по повод 30-тата годишнина от падането на стената и във връзка с домакинството – Европейска столица на културата. В церемонията участваха президентът Петър Стоянов (1997-2002), кметът Здравко Димитров и немският посланик Н. Пр. Кристоф Айххорн.

„Виждал съм стената в онези години, преди да падне. За една нощ е построено едно огромно съоръжение, за да раздели едни от други роднини, приятели, сънародници“, заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров. По думите му със стената си отиде една епоха на разделение и противопоставяне, за която мнозина сега не искат да си спомнят. И призова да бъдем Нека заедно и да пазим свободата, която имаме.

"Години наред у нас беше втълпявано, че комунизмът е монолитна система, която никога няма да падне. Но се оказа, че системата, която е основана на свобода, на човешки права и на демокрация, макар и да изглежда крехка като тръстика, устоява на всичко, дори и на сибирските ветрове“, заяви президентът Петър Стоянов. По думите му този мемориален знак трябва да напомня и след 30, а може и след 300 години какво е преживяла през 20 век Европа по времето на комунизма и това никога да не се повтаря.
„За мен е важно, всички ние в Европа, и българи, и германци, какво всъщност ни държи заедно и това е думата „свобода“ и тя ще бъде документирана от този монумент, който днес откриваме“, заяви немският посланик Н. Пр. Кристоф Айххорн при откриването.

Припомняме, че парчето бетон е специално изрисувано от знаковия артист Тиери Ноар и по-рано през януари то бе част от изложбата „Изкуство на свободата - от Берлинската стена до уличното изкуство“, с която фондация „Пловдив 2019“ даде старт на столица на културата. Артистът оставя и личното си послание към града и страната ни, което гласи: „Послание към бъдещите поколения – нека не повтаряме грешките на миналото.“ Инициативата е на фондация „Пловдив 2019“ и част от заключителните събития в годината на титлата.

Фрагментът е с височина 3,60 метра и тежи 2,5 тона. Той ще остане пред галерия „2019“ и впоследствие ще се превърне в основа за създаването на монумент, честващ Свободата на Нова Европа.

Main Menu