Концертът на Vienna Mozart Orchestra е тази неделя в София

20 Дек 2019 14:09

Classic FM радио ще отпразнува 25-тия си рожден ден с тържествен концерт на Vienna Mozart Orchestra. Един от най-известните класически оркестри в света ще зарадва българската публика тази неделя, 22 декември в зала 1 на НДК, по повод годишнината на единственото радио за класическа музика в страната и на Балканите.

„Нашата програма ще включва и барок, и класицизъм и малко романтизъм. Ето защо концертът ни ще бъде необикновен. Най-важна ще бъде музиката, но интересно е да споделя, че ще бъдем облечени в костюми от епохата на Моцарт и преживяването ще бъде уникално”. Това заяви диригентът на Vienna Mozart Orchestra Андраш Деак в ексклузивно интервю за Класик ФМ радио.

„Съставът на Vienna Mozart Orchestra е наистина международен. Концертмайсторът е от Ирландия, а вторият водач на цигулките е от Словакия. Водъчът на виолите е от Тексас, САЩ, а водачката на виолончелите е българка”, коментира унгарският маестро.

Дивертименто в ре мажор KV 136 и Дивертименто във фа мажор KV 138, както и „Малка нощна музика” от Волфганг Амадеус Моцарт, но също така Менует от Луиджи Бокерини, Танцът на Анитра из Сюитата „Пер Гинт” на Едвард Григ и творби от А.Дворжак, Й.С.Бах и П.И.Чайковски ще прозвучат в празничната програма. По думите на Андраш Деак, включен е рядко изпълнявания Валс, оп.257 „Момичетата от Баден” от австрийския композитор Карл Комзак.

„Ще бъдем облечени в традиционни костюми, изработени в типични цветове и материи, характерни за 18 век – епохата на Моцарт. Всеки музикант се отличава съвсем малко по цвета на костюма си от своя колега. Ще носим и специални перуки, с които ни е много топло на сцената, но ние сме свикнали и ги използваме по всяко време, дори и през лятото в концертните зали. Може би сега няма да ни е чак толкова горещо в София”, допълва с усмивка маестро Деак.

Концертът ще започне в 20:00 часа и ще се състои от две части с 15 минутен антракт между тях. За да могат всички да се настанят навреме, вратите на залата ще бъдат отворени в 19:00 часа.

Билети ще откриетe в Билетния център на НДК, в системата на Eventim и тяхната партньорска мрежа.

Main Menu