Проф. Даниела Дженева: Ще работя за академичност и ясни правила в АМТИИ

05 Фев 2020 08:04



Академичност и ясни правила в управлението на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ ще са приоритети в работата на проф. Даниела Дженева, която е един от кандидатите за ректор на Пловдивската музикална академия. „Ще продължа да работя за издигане имиджа на Академията в национален и международен план, за създаване на нови специалности, които са актуални за кандидатите и отговарят на съвременните тенденции в обществото, както и за изграждане на академичност и ясни правила“, коментира проф. Дженева. Според нея сериозната подготовка, която получават студентите, е причина за успешната им реализация, като творци педагози и ръководители, като мениджъри на трупи. През последните години към катедра „Хореография“, чиито ръководител е проф. Дженева повече от 10 години, проявяват интерес не само кандидати от страната, но и от държави като Германия, Холандия, Франция, САЩ, Япония, Сърбия, Гърция, Турция, Италия, Северна Македония, Черна гора, Молдова, Украйна, Швеция. Поради изключителния интерес към бакалавърските и магистърските програми на катедрата бе въведено и обучение в научна степен „Доктор“ в професионално направление „Музикално и танцово изкуство“. „Ние сме изключително горди, че студентите за учебната 2019/2020 година, наброяват 262-ма, докторантите 8, а курсистите в Департамента за езикова и специализирана подготовка са 14“, коментира проф. Дженева.
Проф. д-р Даниела Дженева вече 8 години е заместник-ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Преди това повече от 10 години ръководи катедра „Хореография“ във висшето училище, поета от проф. Петър Луканов. Завършва „Хореографска режисура“ в АМТИИ, а по-късно започва да преподава „Хореографска композиция“. Тя е създател на специалностите „Арт мениджмънт“ и „ПР на арторганизации“, която реализира като ръководител на катедра „Хореография“. Нейна е идеята за разкриването на специалността „Съвременни танцови техники“, която е въведена от 2012 година.
Проф. Дженева е показала през годините, че може да работи в диалог със студентите и да създава екип. Доказателство за това е фолклорен ансамбъл „Тракия“, който поема през 1997 г. Като негов художествен ръководител, тя е преминала през нелеки битки за запазването му. Първият опит да бъде закрит бе през 1999 г., а по-късно, през 2010 г. аналогични проблеми с местната власт поставят на изпитание оцеляването му. Въпреки всички трудности, тя отново успява да го съхрани. В момента колективът на ансамбъл „Тракия“ е изключително мотивиран и го определят като най-добрият в България. Той е прославил Пловдив и страната в над 60 държави.
Изминалата 2019 година, в която Пловдив бе Европейска столица на културата, я оценява като изключително успешна за ансамбъл „Тракия“. През нея бе отбелязана 45-та годишнина от създаването му от проф. Кирил Дженев. Освен поредицата от концерти – над 80, ансамбълът представи и уникалния спектакъл „Земята на Орфей“ по хореография и режисура на проф. Даниела Дженева. Продукцията е дело на двугодишен труд на екипа. За него бе удостоена и с престижното отличие „Кристална лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци, за който приз се съревноваваха повече от 70 известни преподаватели и творци от цялата страна.
Ансамбъл „Тракия“ е емблема на Пловдив. Всяко събитие в културния календар на града е свързано с участие на талантливите музиканти, танцьори, изпълнители. Неговите спектакли представят иновативни музикални и танцови форми, които са в синхрон със съвремието и съхраняват традициите на българския фолклор, обреди и легенди. Те разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области. В ансамбъла успяват да се интегрират знанията от музикалното образование и голямото сценично изкуство. Възпитаници на школата „Тракия“ на проф. Дженева и нейните предшественици в момента популяризират изкуството не само в страната, но и в чужбина.
Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” ще избере новия си ректор на 12 февруари т.г.

 

 

 

 

 

 

Проф. д-р Даниела Дженева е щатен преподавател по „Хореографска композиция“, „Хореографска режисура“, „Теория на БНХ“, „Методика на преподаването на БНТ“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Има повече от 27-годишна преподавателска и художествено-творческа дейност, научен ръководител, директор на фолклорен ансамбъл „Тракия“.
„През тези 45 години сме изнесли хиляди концерти във всички краища на страната. Спектаклите ни се изнасят на живо и се популяризират чрез електронни медии, задоволявайки духовните потребности на повече хора, които жадуват за традициите. Те повишават родолюбието и съхраняват българщината у подрастващите. Участвали сме в международни прояви в повече от 50 държави. Носители сме на всички възможни награди в сферата на културата.“ – проф. Даниела Дженева.

 

Main Menu