Георги Марков: Виктор Орбан е феномен! Благодарение на успешната му политика днес Унгария е просперираща страна

06 Фев 2020 13:08
Георги Марков: Виктор Орбан е феномен! Георги Марков: Виктор Орбан е феномен!

 

„За мен е чест да приветствам нашия специален гост. Георги Марков не се нуждае от представяне – бивш конституционен съдия, един от най-върлите седесари и настоящ народен представител в 44-ото Народно събрание. Това е човекът, който може да говори за демокрацията и събитията от първо лице единствено число. Добре дошъл в синия Пловдив, който през последните 30 години е управляван само от десни сили. Радвам се, че прие поканата и избра нашия град, за да представи своята книга "Феноменът Виктор Орбан". Изданието описва политическата дейност на премиера на Унгария в периода от 1989 г. до 2019 г. и за него ще говори след малко автора. Аз искам само да споделя, че съм имал удоволствието да се запозная с Виктор Орбан по време на едно посещение с официална делегация в чужбина. Направи ми впечатление неговата харизма и това, как всички спираха да говорят, когато Орбан вземаше думата. И също искам да подчертая, че той е изключителен приятел на България.“ Това заяви Кметът на Пловдив Здравко Димитров откривайки събитието, посветено на 30 -годишнината от демократичните промени и представянето на творбата на Георги Марков – „Феноменът Виктор Орбан“, която се проведе снощи в зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив.

За автора и книгата по време на откриването на вечерта говори и Стефан Шивачев – директор на РИМ. Той каза, че когато човек прочете книгата може да намери отговори на много въпроси, свързани не само с процесите в Европа и Унгария, но и в България и още "Тази книга е за един политик и държавник с нарастващо влияние, трупан имидж и интерес към него" и припомни думите на Стамболов "Всеки истински политик в България, най-напред трябва да е българофил".

Сред гостите в залата бяха кметът на Пловдив в мандат 2011–2019 – инж. Иван Тотев, заместник-кметовете Пламен Панов и Илия Кирчев, множество общински съветници, кметовете и заместник-кметове на райони и граждани.

"Спомням си 14 декември 1989 г. Тази година ще се навършват 31 години от падането на член първи на Живковата конституция. Тогава десетки хиляди граждани, неорганизирано, обградиха парламента и скандираха "Долу член първи!" и "Долу БКП!". Тогава стана ясно, че няма да има перестройка, а борба за демокрация", сподели Марков пред публиката в залата.

„През изминалите 30 години София и Пловдив останаха единствените два града в Източна Европа, които не допуснаха червен или либерален кмет. Те вървяха ръка за ръка, особено в началото на прехода. 30 години дуетът София – Пловдив няма равен в Европа, той е уникален и е в основата на победата на демокрацията в България.“, каза Георги Марков и припомни много незабравими мигове през тези години, сред които и многолюден митинг-концерт на Гребната база през 1991 година.

„Виктор Орбан е наистина феномен - единствен управлява и днес от дисидентите от 1988-1989 г., четири пъти премиер. Благодарение на успешната му политика днес Унгария е изключително сигурна и просперираща страна. Въпреки голямата си популярност Орбан е категоричен: Унгария няма шеф! - това е една от крилатите му фрази. Това, на което трябва да се учим от Виктор Орбан, е националният суверенитет, приобщаването на сънародниците зад граница, но най-вече - отношението му към семейството и решаването на демографската криза. Благодарение на щедрото държавно финансиране на шестте болници за инвитро процедури в Унгария вече ще се раждат не по 2000, а по 3500 бебета годишно. Считам, че е феноменално да участваш в дисидентските години в антикомунистическото движение и 30 години по-късно да си непрекъснато избиран за народен представител – точно 8 пъти. И 4 пъти министър-председател – най-младият министър-председател на Унгария. 8 години в опозиция, изключително търпение, и отново идва на власт и 3 пъти го избират за министър-председател с по две трети“, коментира Георги Марков.

„Намали с 25% режийните за гражданите. В Унгария дават 33 000 евро за трето дете и 6 години отпуск по майчинство, а майките с 4 деца са освободени от данъци доживотно. Страната се сдоби с 1 милион нови унгарски граждани и той я направи едно от най-сигурните места за живеене в Европа. Постигна невероятен ръст в икономиката и проведе изключителна политика в областта на спорта, както и за приобщаването на петте милиона унгарци, които живеят зад граница“, подчертава Марков.

Пловдив е 15-ия град, в който Георги Марков представи лично своята книга "Феноменът Виктор Орбан". В края на вечерта всички присъстващи получиха екземпляр с автограф от автора.

Main Menu