Соня Йончева идва на OPERA OPEN 2020 на Античния театър

12 Юни 2020 16:51

 

Един от най-знаковите пловдивски фестивали OPERA OPEN продължава и през 2020 г. десетилетните традиции за представяне на оперни спектакли и концерти на древната сцена на Античния театър в Пловдив. В изданието тази година фокусът е върху големите български имена в оперното изкуство, в общо 12 събития, които публиката ще види в периода юли-септември.

Това стана ясно по време на проведената днес пресконференция в заседателната зала на Община Пловдив, с участието на кмета на Пловдив Здравко Димитров, директора на Държавна опера – Пловдив доц. Нина Найденова и заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

„ Изключително съм щастлив, че Община Пловдив направи фестивала възможен и че отново за поредна година Античният театър ще бъде сцена, съперничеща си с големите европейски оперни фестивали. Епидемията от COVID- 19 наложи промени в програмата. Благодаря на екипа на Държавна опера Пловдив, които положиха много големи усилия и само за две седмици направиха една изключително интересна програма. Пловдив е Европейска столица на културата и културна столица на България, има прекрасна публика, с отношение към изкуството и ние не искаме да я разочароваме. Затова, въпреки финансовите трудности, които изпитваме отделихме 140 000 лв. за Държавната опера Пловдив. И фестивалът днес е факт. В Пловдив ще дойдат най-актуалните български имена от световната сцена – прекрасната Соня Йончева, която прославя родния Пловдив и България в целия свят, още една именита пловдивчанка – Мариана Пенчева, с дългогодишна кариера в най-големите европейски оперни театри, включително Ла Скала, която ще си партнира със световноизвестния Кирил Манолов, Камен Чанев и още много имена. Пловдив заслужи своя оперен празник“, каза Кметът Здравко Димитров и пожела „На добър час“ на фестивала.

„Благодаря на Кмета Здравко Димитров и на община Пловдив, че рискуваха. Още преди 3 месеца ние знаехме, че можем да разчитаме на този бюджет и това ни даде спокойствието и усещането за защита на фестивала. В тези две седмици най-трудно, най-емоционално и най-отговорно работихме денонощно по програмата и резултатът е нещо, за което могат да ни завидят много градове“, каза директорът на Държавна опера – Пловдив доц. Нина Найденова, която представи детайлно акцентите от програмата.

Сред тях е дългоочакваната звездната гала на Соня Йончева, която покори сцените на Метрополитън опера, Кралската опера Ковънт Гардън, Ла Скала, Баварската опера, Берлинската опера, Виенската и Парижката опери. Тя ще изнесе оперна Гала с оркестъра на Опера Пловдив за първи път на Античния театър на 25 август. Гости на фестивала ще са четири генерации изпълнители, прославили България на най-големите оперни сцени по света. Примата Райна Кабаиванска лично ще присъства, за да отбележи 20- годишен юбилей на своя международен майсторски клас в НБУ и да представи италианската звезда Витория Йое, която е преминала през школата на легендарната българка.. Още една пловдивчанка – мецосопраното Мариана Пенчева, с дългогодишна кариера в най-големите европейски оперни театри, включително Ла Скала, ще си партнира със световноизвестния Кирил Манолов, който бе провъзгласен за „Музикант на годината 2019″ след ролята си във „Фалстаф“ на Опера Пловдив. Един от най-актуалните български тенори с участия в Европа, Северна Америка и Азия – Камен Чанев, ще участва в откриващия Гала спектакъл „Вратите на съня“. В програмата присъстват имената на български музиканти, които нямат нужда от представяне – концертмайсторът на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам – Веско Ешкенази, диригентът на Филхармонията в Баден-Баден – маестро Павел Балев и лауреатът на Голямата награда на конкурса и специалната награда на Френското национално радио – цигуларката Зорница Иларионова.

Премиерните заглавия „Вратите на съня“ и „Поетите и музиката“, с които ще стартира OPERA OPEN 2020, ще са с обърната гледна точка. Смяна на местата на публика и артисти в чашата на Античния театър бе новаторски подход в Гала откриването на OPERA OPEN 2019.

„ Бих искал да припомня, че Опера Пловдив спечели финансиране по програма „Наследство“ на Фондация „Пловдив 2019“, което позволи да бъде направена изключителна международна програма, която ще се случи през следващата 2021 година. Финансирането от 140 хил. лева, което Операта получи от Община Пловдив гарантира възможността да видим стойностна програма и през настоящата година. Важно е да отбележа също, че Община Пловдив подкрепи финансово и другите два културни института. Сумата от 140 хил. лева получи и Драматичен театър Пловдив, а помощта за Държавен куклен театър ще позволи през есента да видим едно специално издание на куклен театър на открито“, каза заместник-кметът Пламен Панов. „Фестивалите като OPERA OPEN се развиват непрекъснато и еволюират с всяко следващо издание. Подкрепяме ги и заради това, че те имат огромен, доказан, положителен ефект върху туризма. Въпреки, че няма море в Пловдив, градът ни се посещава целогодишно от туристи и има развит събитиен туризъм. Точно такъв има и по време на OPERA OPEN. Годината 2020 е тежка за туристическата индустрия и това е един от начините да раздвижим града и да работим за привличането на туристи“, каза още заместник-кметът Пламен Панов.

По време на OPERA OPEN 2020 ще има и няколко съпътстващи събития. Сред тях са безплатните прожекции на филми от поредицата „На опера с БНТ 2″ на 3 и 4 юли на Римския стадион , когато ще бъдат показани най-добрите спектакли от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 през последните 5 години. На същото място ще се проведе и церемония по връчване на наградите на Фондация „Енчо Керязов“ на талантливи деца от цялата страна, на която Опера Пловдив ще е домакин.

По препоръка на Министерство на културата билетите за OPERA OPEN ще се продават предимно онлайн в мрежата на ивентим. Ще работи и фестивална каса на Главната улица. С цел избягване на струпвания на публика вратите на Античния театър ще се отварят един час преди спектакъла. Времетраенето на спектаклите през юли месец е намалено до 90 минути и те ще са без антракт. Влизането на публика за откриващите заглавия „Вратите на съня“ и „Поетите и музиката“ ще бъде само от вход ЮГ (Тунела) като движението и настаняването ще се извършва еднопосочно. Всички спектакли имат резервна дата при лошо време.

Main Menu