Печат на тази страница

„Френската седмица“, предхождаща франкофонския фестивал „Златен ключ“,започва в понеделник

19 Юни 2020 11:48

Френската седмица, която предхожда 17-то издание на Международния фестивал за шансони „Златен ключ"- Пловдив 2020, ще се проведе както беше обявено от 22 до 28 юни (понеделник-неделя), но на ново, атрактивно място. Тентата ще бъде разположена в пространството пред сградата на ДК "Борис Христов". Там пловдивчани през седмицата ще видят множество интересни събития, ще могат да участват в томболи и състезания с награди. (Символичното откриване е в понеделник в 11,30ч.)

Международният фестивал за шансони „Златен ключ"- Пловдив 2020 е без аналог у нас и е най-големия музикален франкофонски форум на Балканите. Организира се ежегодно от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив. Това е втората по важност и мащаби франкофонска проява в Европа, след тази в Амстердам, която дава възможност да се докосваме до различни култури и всичко това през призмата на френския език.

Паради въведените противоепидемични мерки и участието на гости от Франция, тази година Фестивалът ще бъде на сцена, ситуирана на южната тераса на ДК „Борис Христов“ с концерти на 13 и 14 юли - Денят на Бастилията с начало в 19 часа и специално ателие на 15 юли.

Музикален партньор на „Златен ключ“ 2020 е „Арт Войс Център“, който често бива наричан „люпилня за бъдещи звезди“. На сцената ще изгреят с френски песни новите български таланти, възпитаници на школата. Ще чуем и видим впечатляващи изпълнения на Виктория Илиева, която е само на 10 години, на Аглая Канева - на 13 години и Кристиан Павлов - на 15 години, които ще изпеят популярни шансони със специален и оригинален аранжимент, дело на ръководителя на школата Руми Иванова. Към тях ще се присъединят и звездите с опит - Ива Ичевска и Ивана Муцкова.
На концерта на 13 юли ще пеят и лауреатите от предходни години - Клавдия Китанова, Марина Спасова, Надежда Димова от Молдова и Олга Василенко от Украйна. Те работят в България и вече с нетърпение очакват да дойдат в Пловдив.

Фестивалът ще бъде открит от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов. По традиция на откриването ще звучи химна „Шан-з-Елизе“, със специална джазирана версия, отново направена от Румяна Иванова в изпълнение на Ивана Муцкова, към която ще се присъединят и талантите на Франция "Jessandwest".
Те ще имат самостоятелен концерт рецитал на 14 юни - Денят на Бастилията и със сигурност ще очароват публиката със свои изпълнения, специално подготвени за участието им в България, като и на този концерт няма да мине без музикални изненади. Сред тях ще са съвместните и запомнящи се изпълнения на близнаците с Ивана Муцкова и с Олга Василенко.
За да продължи този музикален обмен, на 15 юли ще има ателие на френските таланти за всички участници от Арт Войс Център.
Всички прояви от 17-то издание на Международния фестивал за шансони „Златен ключ"- Пловдив 2020 са безплатни с вход свободен, както го изисква форматът на това международно събитие, а Община Пловдив е неизменен партньор в организацията и провеждането, както и най-голямата франкофонска телевизия TV5Monde.
Елате да се заредите с приятни емоции за настъпващото лято.

 

Main Menu