Международният фестивал „Дни на тракийската култура“ се открива днес в Пловдив

25 Юни 2020 13:39

 

Повече от 20 изявени траколози и културолози ще се включат в Международния фестивал „Дни на тракийската култура“, който ще се проведе от 25 до 30 юни в Пловдив. Сред тях са проф. Валерия Фол, проф. Иван Маразов, проф. Ваня Лозанова, проф. Добрин Денев и доц. Веселина Вачкова, които ще представят нови изследвания за древната култура и начин на живот на траките, чиито наследници сме и ние. По време на фестивала ще се проведат концерти и четения на доклади, ще се прожектират филми за нови открития на учените, свързани с древната цивилизация.

 

В рамките на форума ще се състои и конференцията „Божественото знание на древна Тракия“. „Свои доклади ще прочетат проф. Калин Порожанов за Одриското царство от 5 век и д-р Атанас Орачев за трако-римските пътища между Via Egnatia и Via diagonalis, както и изследователи на тракийската култура от различни институти в страната“, посочи организаторът Диди Кузманова.

 

Сред акцентите в програмата на фестивала „Дни на тракийската култура“ ще са изложбите „Човек, култура, природа. Древна Тракия и Средновековна България.“ на Центъра по тракология към БАН и „Средновековни български символи“ на Института на свободните изследователи „Хистерион“. На научния форума ще бъдат представени филмите „Изгубеният град на синтите“ и „Мистериалната режисура”, чиито сценарист и режисьор е журналистът Цветан Симеонов – автор на повече от 50 документални филма. Голяма част от тях са отличени с Grand Prix на престижни международни форуми.

 

Официалното откриване на фестивала на тракийската култура ще се състои на 25 юни от 19 часа на Римския стадион. В него ще участват вокален ансамбъл „Светоглас“, китаристите от „Академика“, формация „Родопа пее“ с 8-годишната вокалистка Анджелика-Гая Меркова, гайдарите Васил Игнатов и Костадин Петров и певеца Стефан Маринов.

 

Международният фестивал „Дни на тракийската култура“ 2020 е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и помага за по-цялостното представяне на тракийското наследство и сродни до него култури, като създава и укрепва мостове за бъдещи съвместни научни и културни дейности.

 

Автор: Екатерина Кючукова

Main Menu