Пловдив почита 170 години от рождението на Иван Вазов с голямо шествие и тържество на паметника

06 Юли 2020 15:54

През 2020 г. се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов. Времето от 1880 до 1886 г. Патриарха на българската литература прекарва в Пловдив. Това е  един от най-активните и силни негови периоди – депутат е в Областното народно събрание на Източна Румелия, председател е  на Пловдивското научно книжовно дружество, издава списание „Наука“, заедно с Константин Величков редактират вестник „Народний глас“, издават първото чисто литературно списание „Зора“ и книгата „Българска христоматия“, чрез която запознават читателите със сто наши и чужди автори… В Пловдив Вазов пише „Епопея на забравените“, „Немили-недраги“, „Чичовци“, стихотворенията „Българският език“, „Новото гробище на Сливница“, разказът „Иде ли?“ и др.

Неслучайно Народната библиотека в Пловдив носи неговото име.

По повод 170-тата годишнина Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив,  съвместно с Община Пловдив,  канят пловдивчани и гости на града на организирано шествие на 9 юли- рожденият ден на Вазов. То ще бъде водено от Духов оркестър Пловдив, с диригент Николай Гешев и ще тръгне в 10.30 часа от НБ „Иван Вазов“, ще премине по Главната улица - “Княз Александър I“ и ул.“Христо Г. Данов“ , за да стигне до паметника на Иван Вазов в Дондуковата градина.

Там в 11.00 часа ще бъдат произнесени слова и положени венци и цветя. Поканени са да се присъединят  институции, носещи името на Вазов, обществени организации, граждани.

Всички, които желаят могат да се включат в шествието от НБ „Иван Вазов“ или от удобни за тях места по маршрута.

Main Menu