Печат на тази страница

Изложба на Александър Томпсън преди старта на фестивала Opera Open 2020

11 Юли 2020 11:39

 

Изложба на фотографа Александър Богдан Томпсън с 24 негови творби бе открита малко преди старта на фестивала Опера Опън 2020. Тя ни пренася в света на оперното изкуство и на спектакъла "Орфей и Евридика" от Глук, който миналата година оживя на сцената на Античния театър и бе част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Грандиозният спектакъл бе представен от един от най-известните съвременни режисьори Стефано Пода, който бе художник и хореограф на операта. Художествените фотографии на Александър Богдан Томпсън са запечатали емоциите на артистите и оригиналността на сценографията, вдъхновена от богатото културно наследство на траките и земите на Орфей, създадена специално за Античния театър за оперния фестивал Опера Опън.
Самият Александър Томпсън не се определя като фотограф, а като автор на снимки. Негов инструмент е камерата, а снимката като произведение е медиаторът. До сценичната фотография, като средство за творческо споделяне, Александър достига след като самият той работи на сцената - като певец и помощник-режисьор в Операта в немския град Есен. Светоусещането му е формирано в резултат на богат професионален опит в много области и израстването му между различни култури. Томпсън работи по проекти на сцените на оперите в Пловдив, София, Русе, Драматичен театър – Пловдив, на фондация „Пловдив 2019“, редица концерти и спектакли с популярни български и чужди изпълнители.
Тази изложба гостуваше на София преди месец и бе експонирана пред градинката на народния театър „Иван Вазов“. „Надяваме се да имаме възможност да представим в Рим прекрасните фотографии на Александър Томпсън, които са запечатали моменти от блестящия спектакъл на „Орфей и Евридика“, създаден от гениалния Стефано Пода“, заяви артистичният директор на Държавна опера - Пловдив маестро Лучано Ди Мартинов. Той уточни, че ще е чудесно чрез нея да се пренесе уникалния дух на спектаклите от Опера Опън, които бяха част от програмата на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата.
Куратор на вернисажа е Нели Раданова, която от години работи със Стефано Пода. Изложбата на Александър Богдан Томпсън „Орфей“ може да се види до 27 юли на Римския стадион. Тя е организирана от отдел "Култура, археология и културно наследство" на Община Пловдив, Държавна опера Пловдив и Италиански културен институт.

Main Menu