Wardruna - групата на Einar Selvik от сериала „Викингите“, идва за концерт в България през 2021 г.

05 Авг 2020 11:23

Норвежката фолк/ембиънт банда Wardruna, чийто фронтмен Einar Selvik има епизодична роля във „Викингите“ и е композитор за саундтрака на популярния сериал, идва за специален концерт в България. Той ще се про-веде на 11 юли 2021 г. в Античния театър в Пловдив. Датата е част от евро-пейската обиколка „Nordic Nights Summer Open Air Tour“, която групата орга-низира в сътрудничество с EventEase, Nordic Soundscapes Bulgaria и By Norse Music през 2021 г. в подкрепа на предстоящия да излезе догодина нов албум, озаглавен Kvitravn (Бял Гарван).
На предстоящото турне Wardruna ще изнасят концерти на специални локации със сцена на открито, като шоуто ще има специфични декори, в които групата да се потопи с традиционните за изпълненията си инструменти, и разбира се, магическата атмосфера, която както самата музика, така и всеки пърформанс на Wardruna носи.
Предвид спецификата и акустиката на Античен театър Пловдив, където ще се проведе концерта у нас, трябва да се готвим за едно наистина върхово духовно изживяване, което няма да искаме, и вероятно няма и да можем, да сравним с никое друго. И вес пак, спомнете си за усещането за всемирна хармония и величие, с което бяхме възнаградени на един друг, също органи-зиран от EventEase, спектакъл на същото това място - този на Dead Can Dance на 30 юни 2019г.
Музиката, която Einar Selvik, познат още със сценичното си име „Kvitrafn“, и неговите съмишленици в проекта създават, дължи своята автен-тичност на факта, че музикантите използват старинни инструменти, някои от които той сам изработва ръчно. В голямата колекция от духови, ударни и струнни исторически възстановени инструменти на станалия известен и на кинолюбителите викинг-музикант, са включени такива като тъпан от еленска кожа, таглхарпа, кравик, кози рог...
Креативността и познаването на Норвегия и нейното културно наследс-тво в дълбочина, личи и в многопластовата концепция върху която Einar Selvik е изградил Wardruna – руни, легенди, шаманизъм...
Любопитно е, както самият Einar споделя, че българската фолклорна музика е на пето място в личната му класация. Казва също, че при първата си среща с нея я почувствал близка и усетил страстта в нея – същата страст, която има и в родния му фолклор.
Но както за Wardruna, така и за нашумелия сериал на History Channel „Викингите“ („Vikings“), Einar композира мелодии, които са плод на собствено-то му усещане за звука на Севера, а не интерпретира вече съществуващи мелодични късове на древните скандинавски народи.
Така е и при новия пети поред за бандата албум Kvitravn, който ще из-лезе на 22 януари 2021г. Той съдържа 11 композиции и в музикално отноше-ние продължава оттам, където свършва трилогията Runaljod, но при все това бележи голяма крачка напред в начина, по който звучи формацията. Това може да се проследи в новия сингъл „Lyfjaberg“ с видеоклип към него, който можете да гледате тук: https://youtu.be/VEizKmZlUAw
Албумът вече може да бъде поръчан в различни формати и промопакети на официалната страница на бандата www.wardruna.com! С пиесите от него ще се запознаем на живо на 11 юли 2021г. в Античен театър Пловдив. Програма-та, разбира се, ще съдържа и мелодии от „Викингите“.
Броят на билетите за събитието, което дава заявка да се превърне в историческо такова, ще са ограничени според капацитета на театъра.
Билетите Ранно Пиле влизат в продажба на 28 юли 2020г. на цени от 60.00 лв. и може да ги намерите онлайн на https://bit.ly/WardrunaPlovdiv на каса във всички магазини На Тъмно и по куриер с наложен платеж на 0886 126 995

Main Menu