Диригентите КАДИОГЛУ с нови проекти заедно с колеги от България

16 Авг 2020 14:10

 

„Пловдив отново ни вдъхнови за музика. Имаме идеи с колеги от България за съвместни проекти след пандемията“, споделиха диригентите Кадиоглу – баща и син, които са възпитаници на родната музикална школа. „Надяваме се скоро пандемията да отмине и да имаме възможност за съвместни концерти“, каза маестро Мелтун Кадиоглу, който преди повече от 30 години заедно със семейството си заминава за Турция и там рестартира музикална кариера, като диригент, преподавател и създател на оркестри в Адана и Бурса.

Маестро Мелтун Кадиоглу е възпитаник на Пловдивската музикална школа. Завършва музикалното училище „Добрин Петков“, а по-късно и АМТИИ. Свири на фагот, саксофон, акордеон и пиано. През 1989 г. заминава за Турция и става зам.-директор, а след това и директор на оркестъра в Адана. Завежда катедра „Духови инструменти“ и преподава в известния Чукуровски университет. От 2000 г. се установява със семейството си в Бурса, където става оркестрант, а по-късно и диригент на духовия оркестър. Преди 16 години създава и хор „Обич“, в който пеят и свирят 45 музиканти и хористи. Те са хора с различни професии – лекари, преподаватели, инженери, архитекти. Всички членове на формацията са изселници от Пловдив, Асеновград, Кърджали, Ардино, Хасково, Димитровград, Разград и други български градове, обединени от любовта към музиката. През март заради ситуацията с коронавириуса се отлагат два техни концерти. „Продължавам да композирам нови произведения, като в основата е балканската ритмика. От няколко месеца работя по съвместни проекти с български автори. Композирах няколко мелодии по текстове на поети, мои приятели. Вече 5 месеца не сме репетирали с моите колеги от хор „Обич“. Това ме потиска, но вярвам, че пандемията скоро ще отмине и ще реализираме идеите си, сподели Маестро Мелтун Кадиоглу. Той уточни, че заради пандемията са отпаднали техни концерти в Хасково, Асеновград, Момчилград, Крумовград и Ардино.

„Радваме се, че концертите на нашите колеги в България са започнали“, каза Маестро Севал Кадиоглу, който е диригент на Симфоничния оркестър в Бурса. Според него, макар и с по-малко публика музикантите са мотивирани да продължат да репетират, да творят, да обогатяват репертоарите си. „В момента имам идеи за нови проекти, които да вдъхновят меломаните, а и музикантите от нашия оркестър“, допълни маестро Севал Кадиоглу. Той продължава семейните традиции и завършва Държавната консерватория в Анкара. След дипломирането си записва магистратура в Нов Български Университет – София, където изучава цигулка при проф. Дора Иванова, хорово дирижиране при проф. Крум Максимов и оркестрово дирижиране при проф. Александър Йосифов. Посещава майсторски класове по цигулка при проф. Минчо Минчев, проф. Сергей Кравченко, проф. Александър Марков и по хорово дирижиране при проф. Крикор Четинян. Изнася концерти като солист и диригент със симфоничните оркестри на Адана и Бурса, Шумен, Разград, Варна, Сливен и Хасково, както и с камерни формации. През 2014 г. Севал Кадиоглу завършва втора магистратура „Оркестрово и хорово дирижиране” в АМТИИ – Пловдив при маестро Георги Димитров. През миналата година бе поканен като диригент на турнето на известния оркестър „Тюрксой“ в Казахстан, Турция, Сърбия, Босна и Херциговина и Унгария.

„За съжаление, заради епидемията не успяхме да реализираме чудесни музикални проекти между Пловдив и Бурса, планирани съвместно с генералния консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, но се надявам, че скоро ще имаме отново такава възможност“, допълни маестро Кадиоглу. Той уточни, че все още не са започнали репетиции на оркестъра, но за новия сезон през октомври са предвидили интересна програма за меломаните.
Надяваме се съвсем скоро ситуацията с коронавируса да отмине и отново да се радваме на концерти и гастроли, споделиха диригентите, в чиито сърца Пловдив заема специално място.

Автор: Екатерина Кючукова

Main Menu