Звездна музикална нощ подари оперната дива Соня Йончева на Пловдив

26 Авг 2020 11:52

 

 
Звездна музикална нощ подари оперната дива Соня Йончева на Пловдив. Тя изпълни арии на любими за меломаните опери „Трубадур“, „Аида“, „Селска чест“, „Русалка“, „Мадам Бътерфлай“, „Кармен“ и други. На сцената на Античния театър тя завладя с невероятния си талант, а музиката сътвори фантастичния оркестър на Държавна опера Пловдив под палката на маестро Найден Тодоров. След класическия букет оркестрантите оживиха публиката със звуците на „Тракийски танци“ от проф. Петко Стайнов.

Соня Йончева представи блестящия нов талант на оперната сцена 26-годишният Божидар Божкилов, който избра сред 50 млади български изпълнители, a в момента е специализант в Миланската Ла Скала. Той изпя ария на крал Филип II „Ella giammai m’amo” от четвърто действие na операта „Дон Карлос“ нa Верди и бе възторжено аплодиран от публиката.

В дует със своя брат Марин Йончев оперната прима изпълни ария от мюзикъла „Уестсайдска история“ на Бърнстейн. „Тази вечер звездите са с нас. Оставям ви в ръцете на моя брат“, каза Соня Йончева. След това на сцената на Античния театър излезе проф. Мичо Димитров, който е преподавател в АМТИИ и първа цигулка в оркестъра на Пловдивската опера. Великолепният цигулар изпълни „Севдана“ от родения преди повече от век Георги Златев-Черкин.
Заедно с брат си Марин и младия бас Божидар Божкилов оперната прима изпълни песента „България“, чиито автор е нейната майка Теменуга. След това я представи на публиката и изрази огромната си любов и признателност за всичко, с което ги е дарила. „България в сърцето вечно ще ни води“ бе рефренът, който остави своя отпечатък от песента.
Изненадата, която бе подготвила за сцената на Античния театър с песента „Замълчи, замълчи…“ от любимия български филм „Любимец 13“ бе посрещната с възторг от публиката, която бе пристигнала за концерта на звездното пловдивско сопрано и преминаваше очертанията на амфитеатъра. Бурни аплодисменти се чуваха и от заведенията до АМТИИ, които бяха пълни с почитатели на маестра Йончева.

Специално за своите почитатели на Античния театър Соня Йончева изпълни три биса и каза: „Благодаря ви! Тръгвам за Италия!“. Oт Пловдив звездното сопрано лети за Италия, където на 29 август ше участва в гала на Арена ди Верона с Пласидо Доминго.
Kонцертът „Завръщане” бе продуциран изцяло от световноизвестната оперна прима. Гастролът й в родината се осъществи със съдействието на министерствата на външните работи на България и Италия, както и на министъра на културата Боил Банов. Спектакълът е част от програмата на фестивала Opera Open 2020.

АвторЕкатерина Кючукова

Main Menu