Палитра от изключително интересни събития обединява програмата на Празниците на Стария град

28 Авг 2020 17:16

 

Серия от концерти, изложби, театър, кино на открито, заведения, барове, сладкарници, на открито, ще са част от тазгодишното издание на Празници на Стария град, което ще се проведе в периода от 14 до 20 септември под мотото „ОТНОВО ЗАЕДНО”.

По традиция началото на Празници на Стария град се поставя на Античния театър. Тази година то ще е с мащабния концерт-спектакъл „Българийо, аз тебе всичко дадох!”, съвместен проект с Фондация „Твоят дом е България”. С него ще отдадем почит на забележителното дело и слово на народния поет Иван Вазов и по повод 170-тата годишнина от рождението му. Древната сцена ще посрещне над 150 изпълнителя, а най-знакови сред тях са Гвардейският представителен духов оркестър, солистите от Представителния ансамбъл на въоръжените сили при Националната гвардейска част, които за първи път ще гостуват на Театъра на Филипопол.

Дворът на къщата, в която се съхранява постоянната експозиция на Златю Бояджиев, превръщаме в музикална сцена. На 15.09. очаквайте лауреати от изданията през годините на S’cool Rock Fest, на 16.09. - концерт на любимците от ИНТРО, а на 17.09. в Стария град ще гостува хитовата група JEREMY.

Ще Ви отведем сред мистериозната връзка между танц и пантомима, ще се насладите на концерта „Джазът и градът” с участието на именити музиканти.

По традиция ще бъдат обособени специални хранителни зони с вкусна традиционна българска храна, разнообразна кухня, сладки и сладоледени щандове, вино и бира.

В празничната седмица ще ни гостува и мащабна изложба с карикатурите от легендарния сборник на Радой Ралин „Люти чушки”, която се осъществява в партньорство с Музей „Дом на хумора и сатирата”- Габрово и ще отбележим 95 години от рождението на Борис Димовски.

С излъчването на филма на Георги Тошев „Георги Парцалев - Хамлет от град Левски“ ще почетем актьора, обичан от поколения българи. Ще Ви поканим на театрална комедия в двора на къща „Хиндлиян”. Ще откриваме изложби, ще станем домакини на националния проект „Аз съм българка!” - красиви българки ще дефилират по калдъръма на Стария град, облечени в традиционни български носии.

Отново ще оживим емблематичното Небет тепе с кино на открито на 18-ти и 19-ти септември с филмите „След края на света“ и „Завръщане“.
В Празници на Стария град ще имате възможност да научите интересни факти за историята на градината „Цар Симеон” чрез документална фотоизложба, която позиционираме в самата Градска градина. С разнообразни събития ще се включим в две мащабни инициативи: в Европейска седмица на мобилността ще призовем „Бъди активен с нас!” – сутрешни спортни занимания на открито на Римския стадион на Филипопол.

В Европейски дни на наследството, които през 2020 година са под мотото „Наследство и образование”, отваряме врати за поредица от артистично-образователни ателиета за деца в различни локации, обединени в цикъла „Отново заедно - училище в музея”. В тях ментори ще са специалисти от Националния институт за недвижимо културно наследство, както и художници от арт ателиета за деца.

В къща „Недкович” ще покажем колекция порцелан от богатия фонд на ОИ „Старинен Пловдив”.

В рамките на Празници на Стария град ще спазим и една утвърдена вече традиция, наречена „Море от любов в Стария град”. Съвместната инициатива с ОП „Радостни обреди” ще зарадва няколко двойки, избрали да кажат заветното ДА край фонтана на ул. „Съборна” на 19-ти и 20-ти септември.

Всички събития в богатата програма на ПРАЗНИЦИ НА СТАРИЯ ГРАД 2020 ще се реализират при строго спазване на епидемичните мерки в страната и са с вход свободен.

Main Menu