Откриха Националните есенни изложби в Пловдив

02 Сеп 2020 13:38

Многобройна публика от творци, почитатели и приятели изпълни двора на Балабановата къща на 1 септември за официалното откриване на Националните есенни изложби 2020 „Места до поискване“. Те бяха открити официално с приветствия от проф. Галина Лардева, куратор на изложбите през последните 8 години, заместник-кметът по култура, археология и туризъм на Община Пловдив Пламен Панов, а от името на групата автори, участници в изданието през 2020 г. приветствие отправи големият български скулптор Павел Койчев.

Заместник-кметът Пламен Панов поздрави присъстващите от името на Кмета Здравко Димитров и благодари специално на проф. Лардева за усилията, вдъхновението и труда, които полага за осъществяването на проекта, който показвайки едновременно девет или десет самостоятелни изложби всяка година, превръща Национални есенни изложби Пловдив във форум за изкуство без аналог в България. Той благодари и на колегите от Община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“ .

„Темата на проекта тази година е „Места до поискване“, а кои са и къде са те, надявам се ще разберете, когато разгледате уникалните експозиции. Мястото на което се намираме обаче, със сигурност е емблематично - сърцето на Пловдив, Стария град! И както всяка година, пространствата на Балабановата къща, Къща Хиндлиян и Къща „Мексиканско изкуство“ предоставят възможност за творческа изява на артисти извън типичните пространства на галериите и музеите, където обичайно публиката се среща с изкуството. И това е част от неподражаемия дух и атмосфера, който изложбите носят“, каза заместник-кметът. Той отбеляза още, че с огромно уважение би искал да отдаде заслужено признание и на хората, създали тази забележителна традиция. От 1967 насам, когато е поставено началото с изложба на Георги Божилов – Слона, в двора на Начо Културата, в „есенните изложби“ са били представени едни от най-големите български творци . Постепенно с годините от камерни изложби на пловдивски автори, те прерастват в национални. Участвали са Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Светлин Русев, Иван Кирков, Георги Баев, Димитър Киров, Кольо Витковски, Любен Диманов и много други. Към тях са присъединени и множество съвременни талантливи, млади автори. „Вярвам, че и днес продължаваме да съхраняваме неповторимия дух на изложбите и магията на Пловдив!“, каза още Пламен Панов.

В „Места до поискване“ до 30 септември можете да видите в БАЛАБАНОВА КЪЩА - Веселин Начев – живопис/ Дълбока зала, Иван Матеев – графика/ Сводеста зала, Антон Терзиев – живопис/ Първи етаж и Албена Петкова – живопис/ Двор. В КЪЩА ХИНДЛИЯН - Греди Асса – рисунка/ Веранда, Соня Станкова – фотография/ Мааза, Павел Койчев – скулптура/ Двор. В

КЪЩА МЕКСИКАНСКО ИЗКУСТВО - Стилияна Узунова – живопис/ Зала и Михаела Каменова – скулптура/ Двор.

Националните есенни изложби 2020 се финансират от Община Пловдив са част от Културния календар на града. Осъществяват се с подкрепата на КЦМ 2000 АД Пловдив, ГХГ Пловдив, галерия Етерна Пловдив.

 

Main Menu