Именити български музиканти гостуват през есента в „Европейски музикален фестивал“ - Пловдив

04 Сеп 2020 13:13

 

 

Именити български музиканти ще гостуват тази есен на „Европейски музикален фестивал“ в Пловдив, който е част от Календара на културните събития на града. Цигуларката Мила Георгиева и пианистът Георги Черкин ще си партнират с Оркестъра на Класик ФМ радио в атрактивния мултимедиен концерт „Кино и класика“ на 22 октомври от 19 ч. в Дома на културата „Борис Христов“. На диригентския пулт ще застане харизматичният маестро Максим Ешкенази, а визуалното оформление на програмата е дело на популярния актьор и режисьор Иван Юруков. Събитието трябваше да се състои на 11 април, но противоепидемичните мерки наложиха отлагането му за тази есен. Всички билети от 11 април важат за 22 октомври без заверка!

Програмата „Кино и класика“ залага на експлозивна комбинация от виртуозни класически пиеси и любими филмови хитове. Публиката ще се наслади на творби от Сен-Санс, Чайковски и Моцарт и на вълнуващите мелодии на Джон Уилямс, създадени за големия екран. Пианистът Георги Черкин, който работи активно и като оркестратор, подготвя нови версии за цигулка и оркестър на теми от „Междузвездни войни“, а в програмата са още филмите „Хари Потър“, „Карибски пирати“, „Усещане за жена“, които също са се превърнали в класика. Премиерно за Пловдив ще бъде изпълнена втора част от Violintango Concerto от испанския композитор Мелани Местре. Творбата е създадена през 2010 година и съчетава в уникална сплав бароковата полифония на Бах и страстното танго на Пиацола.

„Европейски музикален фестивал“ - Пловдив предлага и специално събитие за деца. Концертът „Музикално пътешествие”, обявен първоначално за 22 април, ще се състои на 18 октомври от 16:30 ч. в Дома на културата „Борис Христов“. Артистът от Националния музикален театър Александър Мутафчийски ще влезе в ролята на водещ, за да въведе малките слушатели в необятния свят на ударните инструменти. На сцената ще бъдат демонстрирани над 100 различни инструмента, а изпълнители са талантливите младежи от ансамбъл „Палиев Спаркълс“ към НМУ „Л. Пипков“ в София. Техните преподаватели Мария и Искра Палиеви продължават най-добрите традиции на българската перкусионна школа, основана от техния баща - проф. Добри Палиев. Всички деца в залата ще получат забавно-образователна книжка с информация за инструментите и изненади.

 

„Европейски музикален фестивал“, организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“, има вече 20 годишна традиция в столицата. През 2020 г. фестивалът се възобновява и в Пловдив, благодарение на финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Билети за концертите могат да се купят в мрежата на Eventim, както и на касата на ДК „Борис Христов“ в Пловдив.

„Европейски музикален фестивал“ се провежда с различна периодичност в Пловдив от 2004 година. В него са гостували известни български и чуждестранни артисти като Веско Пантелеев – Ешкенази, Васко Василев, Йълдъз Ибрахимова, Рекс Ричардсън (САЩ), Марко Теца (Италия), Елинор Валкенбург (САЩ), Фридеман Вутке (Германия), Orquesta Tipica Imperial (Аржентина), Младежки оркестър Pacific Symphony (САЩ), ансамбъл Tutti Soli и др.

Main Menu