Три дни преподават нейрографика на възрастни хора от Пловдив

08 Сеп 2020 12:01

На 8, 9 и 10 септември на групи възрастни хора 60+ от Пловдив ще бъде представена техника за създаване на изкуство, наречена нейрографика. Това ще се случи по проект, носещ името „Всеки може“, който предвижда уроци по нейрографика. Защо точно  по нейрографика?

В продължение на три дни лицензиран преподавател по нейрографика ще проведе практически курс на няколко пенсионерски организации и хора с увреждания. Това е среща на психологията и визуалното творчество, и е средство за самопомощ, себеоткриване и съзидателно моделиране на мечти и цели.

Участниците ще научат какво представлява нейрографиката и ще нарисуват сами своя. Освен че ще прекарат времето си в приятно творчество, чрез нейрографиката те ще хармонизират своите мисли, ще създадат цели, ще погледнат живота си през призмата на изкуството и науката. Чрез нейрографиката ще се докоснат до още един приятен и интересен начин за разрешаване на проблеми.

Чрез този начин на рисуване, който е изключително подходящ за хора над 60 години, те ще видят в себе си Твореца. В последния ден ще бъде направена изложба с творенията. Всички участници ще бъдат стимулирани с награди.

Чрез Нейрографиката пенсионерите могат да си отговорят на въпроса: Как да бъда полезен? Знаем за усещането за безполезност у хора, приключили своята трудова дейност. Чрез Нейрографиката за пенсионери с арт експерта Меглена Костова нашите баби и дядовци могат: да открият нови начини да се чувстват активни и полезни, да си спомнят за талантите, които са имали и сега е времето да развият.

Чрез уъркшоп те ще се научат как и в бъдеще при трудни ситуации и дилеми да намират решения. Това е метод, който хора от 37 страни използват. Повече от 1/3 от тях са пенсионери, които рисуват нейрографики по темата „как да съм полезен на себе си, на близките и приятелите си и на общността, в която живея?“

„Наистина ще се радваме, ако постигнем една от целите си – да виждаме повече усмихнати и спокойни възрастни хора около нас, да знаем, че старостта не е страшна, да усещаме, че обществото ни съдейства, когато сме по-уязвими“, казват организаторите от „Национално сдружение за единство и партньорство“.

8 септември /вторник/

10:00 часа – в двора на Фондация „Помогни на нуждаещите се“, адрес: „Фредерик Жулио- Кюри“ 9  - Сдружение „Надежда за достоен живот  на хора с увреждания“- Пловдив

16 часа – пенсионерски клуб в кв. „Прослав“ – ул. „Елин Пелин“ 41

 

9 септември /сряда/

10:30 часа – район Северен – пенсионерски клуб –„Гонда вода“ 1

13 часа – Тракия – бл.46 зад пощата

10 септември /четвъртък/

11:00 часа – централен клуб  бул. Васил Априлов 100

По време на заниманията ще се вземат всички противоепидемични мерки. Проектът се реализира по компонент 3 „Гражданска активност“.

Main Menu