Руската общност посреща гостите на своята традиционна вечер с водка и „селедка под шубой“

17 Сеп 2020 21:00

Лауреатът на няколко международни фестивала, оперната певица Венера Уразбекова-Бранкова ще пее на живо, специално за гостите на Традиционната руска вечер на 18 септември. Тя е “classical crossover” артист, но много от музикалните изпълнения ще бъдат в етно стил. Поканата за вечерта е към всички руснаци и техни приятели от различните общности, които живеят в града под тепетата. Събитието се организира от Светлана Съртоманлиева и Олга Атанасова, член на УС на Фондация „Заедно“, съвместно с екипа на ресторант „Нетуно“ – основен партньор на срещите на етносите в Пловдив на Гребната база през целия месец септември.

Приятелите от руската общност ще посрещнат гостите с водка и хапки от истински бородински хляб, изпечен специално за случая в пекарна „Хлябъ“, с херинга, сланина по московски, и домашно приготвени пикантни кисели краставички. Менюто, приготвено за традиционната кулинарна вечер ще представи и историческите «Пожарские котлеты»* или «Кюфтета по-пожарски». Всички ще могат да опитат и от любимата на поколения българи „Руска салата“, чието истинско име всъщност е салата „Оливие“, различни пелмени с руска горчица, хрян или масло, както и «Селедка под шубой».

За любителите на полезните храни ще има руска каша от елда с манатарки - т.нар. «Гречневая каша с белыми грибами». Сред ястията, които ще бъдат приготвени по оригинални руски рецепти, от майстори-готвачи на общността, са и „Пирог с ябълки по-алтайски“ и татарски десерт „Баурсак“.

Освен класическа ария и руска народна песен Венера ще представи и старинният музикален инструмент — алтайски варган, за който се смята, че притежава магическа сила. Легендите разказват за шамани, които използвали необичайните музикални вибрации, за да призовават духовните си водачи и да предсказват бъдещето. В забавната програма на вечерта ще участва и танцов състав „Милениум“ с ръководител Цветомира Крумова — дългогодишен партньор на Фондация „Заедно“ и участник в няколко издания на «Панаир на кулинарното изкуство —Етно кухня на колела».

*Ястието се е приготвяло в гостилница «Пожарская» в град Торжок (Тверска област, Русия). Рецептата е известна още от началото на XIX век. През 1826 г., впечатлен от вкуса на котлетите, великият руски поет и писател Александър Пушкин пише до своя приятел Сергей Соболевски:

На досуге отобедай
У Пожарского в Торжке,
Жареных котлет отведай
И отправься налегке…

Main Menu