Академичният народен хор и джаз трио от АМТИИ откриха дните „Пловдив на гости в София“

22 Сеп 2020 15:27

 

С „Три ямболски песни“ от Милчо Василев Академичният народен хор с ръководител проф. д-р Костадин Бураджиев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив /АМТИИ/ официално откри снощи, 21 септември, двуседмичната програма „Пловдив на гости в София“ в къщата-музей и галерия „Андрей Николов“. Произведения на Иван Спасов, Стефан Мутафчиев, Кирил Стефанов и Костадин Бураджиев изпълниха 20-те певици, а отбраната публика високо оцени таланта ми, аплодирайки ги на крака. Силни овации заслужи и Академичното джаз трио от АМТИИ - Людмил Петков – пиано, Борислав Ясенов – флейта, Алексей Ангелов – бас китара, за импровизациите върху известни джазови пиеси.
„Признателен съм на ректора на Академията по изкуствата проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак за чудесните таланти, които изпрати, за да представят Пловдив“, заяви в своето приветствие домакинът Яков Джераси, по чиято инициатива се провеждат дните „Пловдив на гости в София“. Според него Градът под тепетата трябва да покаже в столицата своите върхове не само в културата, но и в икономиката. „Трябва да се стремим към постигане на световен мир по икономически начини“, убеден е г-н Джераси.
В тази връзка по покана на г-н Джераси специален гост на събитието беше Н.Пр. Аюб Кара, президент на Икономическия център за мир, министър на съобщенията и комуникациите (2016-2019) на Израел, строител на дипломатическите отношения между Израел и ОАЕ.
След официалното откриване гостите разгледаха творбите на художника Йони Левиев и скулптора Атанас Карадечев, подредени в залите на къщата-музей и галерия „Андрей Николов“. Всеки желаещ може да посети изложбата на именитите пловдивски творци до 5 октомври.

Main Menu