Печат на тази страница

Пловдивски ученици се срещат с магията на куклите от „Театъра на сенките“

09 Окт 2020 16:17

 

 

Традиционният турски театър на сенките „Карагьоз“, обявен за „Живо културно наследство“ от ЮНЕСКО, гостува с 3 спектакъла на ученици от три пловдивски училища. 15 и 16 октомври ще се превърнат в театрални празници за възпитаници на СУУУС „Проф. д-р Стоян Белинов“, ОбУ „Йордан Йовков“ и пловдивското музикално училище. Събитията се реализират по проект „Театър на сенките в Пловдив“ на Сдружение „АртеВизия“ и Дирекция „Култура, археология и туризъм“ на Община Пловдив. Те са подкрепени и от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, Асоциацията на родители на деца с увреден слух – АРДУС, Сдружение „Българско-турски литературен клуб“ и др.
Неслучайно организаторите са избрали да поканят артисти точно от този нетрадиционен, но много ефектен театър. Той е с над 500-годишна история. Роден под газова лампа и парче камилска кожа в Египет и Индонезия, стига и до Балканския полуостров. Актьорите имат световен опит да разказват истории без думи, представени с цветно въображение чрез игра на сенки. За тях няма граници между държавите, защото са разбирани еднакво добре от публиката в различните страни.

 

В Пловдив те ще преодолеят езиковите бариери, контактувайки с деца от различни общности. В училището за деца със слухови затруднения СУУУС „Проф. д-р Стоян Белинов“ пък ще докажат, че изкуството, родено в тишина, може да даде равни възможности за творческа изява на чуващи и нечуващи.

 

След театралните постановки ученици и актьори ще сменят местата си и ще импровизират в кратък уъркшоп. Събраните впечатления и емоции децата ще могат да изразят в рисунки, макети и колажи, с които на 21 октомври ще бъде аранжирана ученическа изложба.

 

Всички спектакли и уъркшопи ще бъдат проведени при строго спазване на въведените противоепидемични мерки.

Main Menu