Печат на тази страница

Детски концерт „Музикално пътешествие“ в Пловдив

15 Окт 2020 14:47

 

 

„Европейски музикален фестивал“ 2020 - Пловдив предлага специално събитие за деца. Концертът „Музикално пътешествие”, който трябваше да се състои на 22 април, но беше отложен заради извънредното положение, ще бъде представен на 18 октомври от 16:30 ч. в Дом на културата „Борис Христов“. Артистът от Националния музикален театър Александър Мутафчийски ще влезе в ролята на водещ, за да въведе малките слушатели в необятния свят на ударните инструменти. На сцената ще бъдат демонстрирани над 100 различни инструмента, а изпълнители са талантливите младежи от ансамбъл „Paliev's sparkles“ към НМУ „Л. Пипков“ в София. Техните преподаватели Мария и Искра Палиеви продължават най-добрите традиции на българската перкусионна школа, основана от техния баща - проф. Добри Палиев. Всички деца в залата ще получат забавно-образователна книжка с информация за инструментите и изненади.
„Европейски музикален фестивал“, организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“, има вече 20 годишна традиция в столицата. Тази година фестивалът се възобновява и в Пловдив, благодарение на финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2020 година.

Ансамбъл „Paliev's sparkles“ е създаден през 2012 година от Мария и Искра Палиеви. В състава участват талантливи ученици от класа по ударни инструменти в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. Членове на групата са Александър Иванов, Боян Боков, Боян Манолов, Калоян Минчев, Константин Куртев и Сара Чакърова. Средната възраст на участниците при създаването през 2012 г. е 9 години. Членовете на състава имат различни творчески биографии, като Сара Чакърова, Боян Боков, Александър Иванов и Константин Куртев са лауреати и на международни конкурси. Ансамбълът има две международни награди от конкурси в Словения и Италия. Младите музиканти са изнасяли концерти в залите на Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“, Първо студио на БНР, Концертна зала на БАН и др. През 2018-та година изнасят концерт в камерна зала „България“, посветен на 90 години от рождението на Проф. д-р Добри Палиев, а през 2019-та участват с голям успех в „Европейски музикален фестивал“ в София. Съставът има записи за телевизия "MEZZO", участия на живо в различни телевизионни формати и събития като флашмоб в метрото, концерти за деца и др.
Билети за концертите могат да се купят в мрежата на Eventim, както и на касата на ДК „Борис Христов“ в Пловдив.
„Европейски музикален фестивал“ се провежда с различна периодичност в Пловдив от 2004 година. В него са гостували известни български и чуждестранни артисти като Веско Пантелеев – Ешкенази, Васко Василев, Йълдъз Ибрахимова, Рекс Ричардсън (САЩ), Марко Теца (Италия), Елинор Валкенбург (САЩ), Фридеман Вутке (Германия), Orquesta Tipica Imperial (Аржентина), Младежки оркестър Pacific Symphony (САЩ), ансамбъл Tutti Soli и др.

 

 

Main Menu