Кристално огърлие от Съюза на музикалните и танцови дейци за проф. Даниела Дженева

24 Окт 2020 09:34

 

 

С най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци -Кристално огърлие, бе удостоена тази вечер проф. Даниела Дженева. Главният хдожествен ръководител на ансамбъл „Тракия“ отбеляза своя 60-годишен юбилей с празничен концерт в Дома на културата „Борис Христов“. Наградата й бе връчена от председателя на сдружението Станислав Почекански за изключителен принос за развитието на българския фолклор.
„Високо оценявам, че в тази обстановка намерихте куража да споделите празника с нас. Дълбок поклон пред всички изпълнители на ансамбъл „Тракия“, те знаят колко ги ценя“, каза в своето благодарствено обръщение към артистите и публиката хореографът проф. Дженева и добави, че само за последните седем дни са успели да реализират три големи концерта в София, Варна и Пловдив, при това с различна програма.
Преди началото на двучасовата фолклорна палитра от музика, песни и танци, за професионалиста, приятеля и колегата Даниела говори дългогодишният директор на Департамента за езикова и специализирана подготовка към Академията за музикално, танцово и изобразиетлно изкуство проф. д-р Любен Досев.
„Днес Даниела може да се похвали, че е автор и хореограф на едни от най-интересните танци от най-новия репертоар на ансамбъл „Тракия“, каза той и допълни, че именитата хореографка достойно върви по стъпките на баща си проф. Кирил Дженев.
От името на всички артисти и приятели в залата той й пожела да продължава да разказва истории за българския род и добави: „Хората като теб ги наричат будители! След време, когато бурите на времето отвеят ежедневните етюди, в историята на фолклорното и танцовото ни изкуство гордо ще се споделя името и творчеството ти. Понеже винаги знаеш какво точно искаш да направиш и как да го сътвориш, с респект ти пожелавам: Дерзай по пътя – той е твой!“
По време на концерта публиката се наслади на 15 фолклорни изпълнения от репертоара на ансамбъла. Редом до популярните песни „Пуста младост“ , „Брала мома“ , „Заръчала Яна“ гостите се насладиха и на танците „Земята на Орфей“, „Хайдушка клетва“, „Първа среща“ и др. по хореография на проф. Дженева.

Main Menu