6 интересни места в Пловдив

27 Окт 2020 10:14

 

Пловдив оправдано е любимия град на много българи. Съчетава в себе си  история и модернизъм, и точно заради тази си пъстрота стана европейска столица на България за 2019г. Шестият най-стар град в света е често предпочитана дестинация за уикенда, поради неповторимата си локация, а именно в центъра на страната. За жалост 24 часа са малко да се насладим на пълния му блясък, но ще се опитаме да бъдем оптимален гид за кратко пътуване.

 

Кои са най-интересните места в Пловдив?

 

Главната улица

Като всеки по-голям град и този си има такава, малко по-интересна и специфична от останалите, защото в себе си съдържа още много други забележителности. Не пропускайте да се разходите из нея и да се насладите на архитектурата, която е в най-различни стилове, напомнящи за ренесанса и миналото. Може да посетите търговските обекти, разположени на нея, да си купите сладолед или да изпиете прясно изцеден сок с лед, докато крачите из всички места.

Античният стадион се намира към центъра на главната улица и разкрива една малка част от себе си. Обявен за национална културна ценност, той е забележителен и величествен – можете да му се насладите, изпивайки едно кафе точно в него.

Джумая джамия е в близост до стадиона и макар действащ обект, има силата на историческа забележителност и ценност. Възможно е дори да я разгледате отвътре, ако спазите някои правила, които вярата повелява.

Капана е кварталче, разположено встрани от главната улица. В сърцето на града под тепетата може да се разходите из неповторими творчески улички. Името идва от турска дума, използвана за места, на които се развива търговия (капанчета). Там може да видите красиво изрисувани стени, графити, малки магазинчета за ръчно изработени неща и прекрасни кафенета и ресторантчета. Ако не ви остане време да си купите нещо за спомен, то спокойно може да потърсите онлайн магазин за прежди в Пловдив и да разгледате истински ценности в областта.

Пеещите фонтани са мястото, на което ще си направите снимка, независимо колко ви е топло. Те се намират в Цар Симеоновата градина и са разположени на голяма площ. Заради градинката и водата са прекрасно място да се скриете от жегата и да се насладите. В дните между четвъртък и събота, вечерно време се провежда т.нар светлинно шоу, съпроводено с класическа музика, които създават необикновено преживяване.

Старият град е по-общо понятие на много интересни места, които можете да видите. Отново ще се докоснете до миналото, до същинска българщина, църкви и музеи, които да задоволят душевния и културния Ви глад.

Това са една малка част от прекрасните забележителности на Пловдив, които можете да разгледате само за един ден. За неговата пълнота, изящество и истории, Ви съветваме да си отделите много повече време. 

Main Menu