Проф. Емил Попов: Аз просто вървя по зададени на човечеството кодове

29 Окт 2020 12:45

 

В Деня на будителите, 1 ноември, епизодът от документалната поредица „Умно село” е с главен герой големият български скулптор Емил Попов. Професорът в Художествената академия живее цял живот на село - в Мали Дрен, Пернишко, но пътува всеки ден до София, за да посвети в занаята с глината, камъка и метала своите студенти. Заедно с тях е съживил и църквата в центъра на селото, където дядо му е бил свещеник и с което от 200 години е свързан неговия род.

Камерата на “Умно село” се разполага удобно за разговор с твореца в обширния двор, населен с гипсовите ескизи на Йордан Радичков, Любен Гайдаров, Иван Кирков, Константин Павлов и първообрази на прочутите му бикове; щедро надарените му “керамични жени”, негова запазена марка.

Ремонтиран овчарник в края на селото пък е едновременно ателие и място, което учителят предоставя за работа на своите ученици. Дарил на България паметниците на Радичков, Григор Вачков, Ванга, скулпторът повежда екипа към своя монумент на Предела, който определя като най-голямата си социална реализация: Радоновата чета от Банско с прелюбопитна история.

„Ние скулпторите стоим в пространството през формата, в която опитваме да вкараме душата си, емоциите, всичко“, казва магьосникът от Дрен, свещенодействайки с древната техника, с която пред очите ни излива разтопения метал във форма, която току що е родило въображението му.

Филмът за учителя, ваятеля, будителя Емил Попов гледайте в документалната поредица „Умно село“ тази неделя, 1 ноември, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Main Menu