Печат на тази страница

Антони Дончев и Христо Йоцов получават Награда за цялостен принос в джаза на 6-тото издание на Plovdiv Jazz Fest

05 Ное 2020 12:00

 

 

 

Първата фестивална вечер на Plovdiv Jazz Fest, след промените които настъпиха в програмата на 6-тото издание на фестивала в изпълнение на Заповедта на МЗ от 27.10. и предприетите мерки срещу COVID-19 ще е на дата 6 ноември 2020 г., петък, в Дом на културата "Борис Христов" при спазване на всички противоепидемични мерки.

Тя ще започне от 19:30 ч. с премиерата на най-новия авторски проект на известния пианист, аранжор и композитор Милен Кукошаров – Wind Harmonium. През последните години той разширява своите професионални интереси, като композитор, в сферата на класическата музика, театъра и киното.

Wind Harmonium е своеобразен кросоувър, който включва похвати и форми от класическата и джаз музиката, а звученето се доближава до камерната музика. Композициите са нови, сред тях има и теми, които Милен Кукошаров е създал за театрални спектакли през последната година. Освен него обаче, Wind Harmonium включва още осем души.

Специални гости ще бъдат световно признатият български кларнетист, живеещ в САЩ – Илиян Илиев и мецосопраното Мичико Дате от Япония. В проекта участват още музикантите: Дарина Иванова (флейта), Габриела Тодорова (обой), Добромира Ваклинова (кларинет, бас кларинет), Розалия Ангелова (фагот), Александър Леков (контрабас), Атанас Попов (ударни инструменти).

 

Веднага след Wind Harmonium от 21:00 ч., ще бъде първата музикантска среща на една сцена на пианиста Антони Дончев, барабаниста Христо Йоцов. Освен изпълнители, Христо Йоцов и Антони Дончев са преподаватели и композитори. Преди 35 години двамата основават една от най-добрите български джаз формации „Акустична версия“. Дончев и Йоцов са ярък пример за съвременни музиканти, които с лекота и умение се справят с разнородните форми на музициране и които без проблеми могат да съчетават многообразието на джазовата стилистика.

 

Тази година фестивалът ще отличи Антони Дончев и Христо Йоцов (който чества своята 60-та годишнина) с Награда за цялостен принос в джаза. През 2020 г. тя ще има двама носители, които едновременно ще бъдат отличени като създатели на групата „Акустична версия“, но и всеки от тях поотделно – като фигура, която има огромно въздействие и влияние върху развитието на джаз сцената в България.

Main Menu