Откриване на изложба от III-ти Национален конкурс „Плакат – Костадин Отонов”

17 Ное 2020 10:07

Изложба от III-ти Национален конкурс „Плакат – Костадин Отонов” ще бъде представена от 20 ноември 2020 г. в Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов” 57, Пловдив.

Експозицията е организирана от НХГ "Цанко Лавренов" под патронажа на Министерство на външните работи на Република България и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив по проект „Младежки послания към света с езика на плакатното изкуство”, Компонент 3. Гражданска активност, по Наредбата за финансиране на събития в сферата на културата на община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2020 година.

Всички конкурсни плакати ще бъдат показани във виртуална изложба в официалните сайтове на:

НХГ "Цанко Лавренов" – www.nhglavrenov.bg

 и на Български културен институт-Варшава – http://bikpolska.pl/bg/

Третото издание на националния конкурс "Плакат - Костадин Отонов" е посветено на отбелязването на 75 години от създаването на ООН и на 65 години от членството на България в организацията.

Конкурсът се проведе дистанционно на два етапа на 18 и 19 юни 2020 г., а гласуването се реализира чрез специална онлайн система за оценяване в официалния сайт на НХГ "Цанко Лавренов". В селекцията участваха 59 плаката на ученици на възраст от 14 до 18 години (от 8 до 11 клас) от училищата по изкуствата към Министерство на културата.

Всички конкурсни творби бяха селектирани и гласувани от компетентно жури, в чийто състав участваха представители на: Министерство на външните работи на Република България, Министерство на културата на Република България, Областна администрация Пловдив, Община Пловдив и Общински институт "Старинен Пловдив", както и преподаватели от Национална художествена академия, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", НХГ "Цанко Лавренов", НГПИ "Св. Лука", Национално училище за музикално и сценично изкуство-Бургас, Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография, НХГ "Димитър Добрович" и утвърдени графични дизайнери.