Община Пловдив приема предложения за членове на комисиите за присъждане на Награди „Пловдив“

03 Фев 2021 15:36

 

 

От 4 февруари до 31 март 2021 г., Община Пловдив започва да приема предложения за състава на комисиите, чиято задача е да определят победителите в отделните категории на Награди „Пловдив“. Припомняме, че всяка година в навечерието на 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, Кметът на Пловдив връчва престижното отличие „Награда Пловдив“ на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година.

В тази връзка и съгласно утвърдения Статут на Награди „Пловдив“, със заповед на Кмета на Община Пловдив се назначават 9 специализирани комисии за присъждане на наградите в разделите: „Художествена литература и хуманитаристика“, „Художествен превод“, „Журналистика в сферата на културата“, „Архитектура и естетизация на градската среда“, „Музика“, „Танцово изкуство“, „Театър“, „Изобразително изкуство“, „Аудио-визуални изкуства и фотография“.

Постъпилите предложения в категориите „Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта“, „Произведение на изкуството, предназначено за деца”, „Съвременни мултижанрови изкуства“ и Специалната награда за изключителни постижения и цялостен принос се разглеждат от постоянна комисия, назначена със заповед на Кмета, в чийто състав участват: представители на ПУ „Паисий Хилендарски“, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, НХГ „Цанко Лавренов“, НГСЕИ, НУМТИ „Добрин Петков“, Регионален исторически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Музей на авиацията“, Градска художествена галерия, Народна библиотека „Иван Вазов“, ОИ „Старинен Пловдив“, ФА „Тракия“ и Регионална колегия на КАБ по предложение на техните ръководства.

Съставът на комисиите се формира по предложения на културните институти и организации, професионални и творчески организации и съюзи, училищата по изкуствата, висши учебни заведения, медиите, издателски къщи и други юридически лица, с предмет на дейност, свързан с културата.

В тази връзка Дирекция „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив кани всички заинтересовани от изброените по-горе, да внесат своите мотивирани предложения за членове на комисиите.

Main Menu