Занаятчийското училище за деца в Старинен Пловдив посреща първата си група на 6 март

24 Фев 2021 15:03

 

 

С пресконференция днес в Дома на културата „Борис Христов“ бе дадено началото на реализацията на проекта за Занаятчийско училище за деца в Старинен Пловдив. В нея участваха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив - Пламен Панов, Председателят на УС на Занаятчийска камара Пловдив – Тони Симидчиева, както и по-голямата част от майсторите – занаятчии, които ще водят обученията.

Първият учебен срок е от март до юни, а вторият –през септември и октомври. Всяко дете ще може да се запознае детайлно с три занаята. Заниманията ще се провеждат в къщите в Старинен Пловдив – Улица на занаятите (ул. „Стръмна“ № 1, 1А, 3, 5), Бакалова къща (ул. „Д-р Ст. Чомаков” № 9), Галерия „Занаяти“ (ул. „Д-р Вълкович“ № 3). През това време по 100 деца на месец ще имат възможност да се запознаят с най-вълнуващите тайни на традиционните български занаяти, а в тънкостите им ще ги въвеждат 20 майстори от Регионалната занаятчийска камара. Това са: Васка Велкова – рисуване върху стъкло; Даниела Горалова – изработване на художествена керамика; Пенка Ставрева – кукли; Варта Торосян – пекарство; Славка Балджиева – художествени тъкани (вертикален стан); Жана Иванова - Димитрова - художествена тъкан, плъсти, Галина Тодорова – изработване на художествена керамика (писани яйца); Костадин Деведжиев – художествена обработка на дърво и дърворезба; Елена Демирева – художествена обработка на дърво (варак); Веселина Божилова - кукли, Димитър Мирчев – ремонт старинно оръжие; Тони Пранджева – художествена керамика моделиране, мозайки; Елена Георгиева – иконопис; София Христозова - Йорданова - худ.керамика, Иван Тонев – гайтанджийство; Жулиета Георгиева - царевична шума; ; Елена Драмова – художествени тъкани, хоризонтален стан; Христо Войводов – изработване на изделия от кожа; Стоян Стоянов – изработване на накити от мъниста, художествени тъкани; Любен Баков – ретро-фото.

Проектът на дирекция „Култура, археология и културно наследство” в партньорство с Регионална занаятчийска камара, с финансиране от Министерство на културата е в размер на 100 000 лева. Той дава възможност изградената база да се използва възможно най-рационално като през месеците юли и август е предвидено в обучението да се включат и граждани – студенти, български и чуждестранни туристи, жители на града, които искат сами да изработят уникално изделие.

„Условия за това да се случват хубави неща са налице още от създаването на Улица на занаятите. Това е целенасочена политика, която община Пловдив води и този проект, финансиран от Министерството на културата е плод на съвместните усилия на Община Пловдив и РЗК-Пловдив. Това е естествено продължение на дългогодишното ни партньорство. Местната администрация стои твърдо зад инициативи като Панаира на занаятите, който е два пъти в годината и Улицата на занаятите, които подкрепяме традиционно. Знаете колко е важно да работим с децата, да полагаме усилия в опазването и предаването на традициите и нематериалното културно наследство. Важно е и за развитието на туризма“, каза зам.-кметът Пламен Панов. Той подчерта, че след края на проекта общината ще търси механизми той да бъде продължен и надграден. А това може да се случи чрез проект по Културния календар или по Програмата за развитие на туризма на Община Пловдив, където има заложени средства за кандидатстване на проекти, които имат потенциал да доведат повече туристи в града. Ако и следващата година Министерство на културата отвори покана, община Пловдив отново ще кандидатства, има тази готовност.

Председателят на РЗК Тони Симидчиева благодари на общината, в лицето на заместник-кмета Пламен Панов, на Кмета Здравко Димитров и на екипа на отдел „Култура“ за бързата реакция, благодарение на която проектът беше подготвен за изключително кратък срок. Тя допълни, че подобна подкрепа е особено важна за занаятчиите, които разчитат основно на туристите.

„Точно тези проекти са подкрепа, от която се нуждаем. Така ще се види и на практика, че местната власт и майсторите обединяват усилията си в запазването на традициите“, каза още Тони Симидчиева. Тя призова популяризирането на българските занаяти да не спре дотук, а да се потърсят варианти чрез Министерството на образованието част от часовете по трудово обучение на децата да се провеждат в ателиетата на занаятчиите.

Организаторите са изключително удовлетворени от факта, че още преди официалния старт, интересът е голям. Родителите, които имат желание да включат децата си, могат да го направят през училищата, на сайта на Занаятчийската камара и в социалните медии. Там в детайли е обяснено как могат да се запишат. Това трябва да стане с предварителна заявка, защото групите са малки от 4 до 6 деца. Обучението за всяко едно включва 4 астрономически часа или 6 учебни часа. По време на учебния курс няма оценки, но се предвижда всяка образователна програма да приключи с изложба, представяща работата на децата в Галерия „Занаяти“ и връчване на Сертификати за преминатото обучение.

„Вярвам, че проектът ще е успешен, защото Занаятчийското училище се създава с мисия да запази и популяризира българските традиции. То ще осигури достъп на децата до неформално образование в сферата на занаятите и не на последно място ще се стимулира техния творчески заряд и предприемчивост“, завърши заместник-кметът Пламен Панов.

Main Menu