Печат на тази страница

Танцьорка и гайдар с обещание за брак на концерт на ансамбъл „Тракия“

15 Мар 2021 11:49

 


Предложение за брак в края на концерта на ансамбъл „Тракия“ по повод Сирни Заговезни снощи вдигна на крака публиката в Домa на културата „Борис Христов“. Когато оркестърът засвири популярната песен „Ела се вие, превива“, гайдарят Христо Христов падна на коляно пред танцьорката от ансамбъла Радостина Колева и поиска ръката й. Въпреки неочакваната изненада, развълнуваното момиче на мига каза „да“ и взриви залата. Само част от колегите на Христо били посветени в заверата, за да бъде опазена тайната до сюблимния момент. Деня е избран неслучайно, тъй като по традиция на Сирни Заговезни влюбените момци хвърлят в двора на любимата "чавги" - запалени стрели от дрян, което представлява любовно обяснение.
С емоционален концерт-спектакъл фолклорен ансамбъл „Тракия“ зарадва пловдивската публика в деня за прошка. При намален състав и спазване на всички противоепидемични мерки танцьорите и музикантите представиха палитра от най-запомнящите се песни и танци. Началото бе поставено с танца „Крайдунавска приказка“ от видинския край, след което последваха акапелни изпълнения на „Гьоре дос“ и „Донка на порти сидеши“. Ансамбълът представи и възстановения в целостния му вид танц „Уралия“.
„Уралия - така наричат в района на Габрово и Севлиево Сирни Заговезни. На концерта ни в Зала 1 на НДК през 2010 година „Уралия“ беше акцентът в програмата и пожъна невероятен успех“, сподели главният художествен ръководител и хореограф на ансамбъл „Тракия“ проф. Даниела Дженева.
Шопски, тракийски и добруджански песни и танци потопиха публиката в магията на българските обичаи и ритуари.
Още едно знаково събитие беляза концерта и това бе удостояването на танцьорката Гергана Енева с наградата „Сребърна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци. Призът й бе връчен от проф. Дженева за нейния 25-годишен творчески път.

Main Menu