Четвъртият международен фестивал „Здравей, Армения“ започва с фотоизложбата „Арцах – изгубен в мира“

03 Май 2021 13:31

 

Фондация „Аракс“ – Пловдив кани на първото от поредицата културни събития в рамките на Четвърти международен фестивал „Здравей, Армения“ – Фотоизложбата „Арцах – изгубен в мира“ с фотограф – Гилад Саде, Израел. Откриването е на 05 май 2021 г. от 19,00 часа в Цар Симеоновата градина в гр. Пловдив, до фонтана на Деметра.

Гилад Саде е странстващ фотограф документалист и кинематограф, израстнал на Западния бряг, една от областите с най-голямо насилие в израелско-палестинския конфликт. Интересът му към фотографията е от 2007 г., когато започва да документира своя опит като член на екстремисткото Хилтоп младежко движение. Сложностите в израелско-палестинския конфликт, които той преживява, променят светогледа му. Освободен от илюзии, напуска движението и страната си.

Гилад се фокусира върху повдигане на човешката осъзнатост и права по целия свят. Документирал е живота в Израел и Палестина, пост комунистическо Косово, Нагорни Карабах, Приднестровието, Абхазия, Босна Херцеговина, Република Сръбска, Албания, Украйна, Румъния, Сърбия.

Гилад живее известно време в Нагорни Карабах и от 2015 г. снима и слуша истории на етнически арменци, които живеят там. Когато започва войната през 2020 г. той е от първите журналисти на терен и остава няколко месеца след войната в региона отразявайки последствията от войната.

Творбите на Гилад могат да се проследят в Instagram и twitter @sadegilad. Новата му фото книга може да разгледате на website: giladsade.com.

Авторът сам споделя: „Тази фотоизложба ще Ви отведе в неповторима земя, в която живеят горди етнически арменци, населявали я повече от 3000 г. Земя с изключителна култура, с огромен потенциал, известна на малцина, мистериозна за останалата част от света. Регионът Хадрут в автономията на Нагорни Карабах разказва най-интересната история в разпадналия се Съветски съюз.

Разположена между империи, преживели монголското, персийското, турското нашествие и съветския период, черната планинска градина е разполовена в края на Кавказките планини.

Комплексът от църкви и манастири в региона са построени по върховете на планината и в долините около селищата. Всички са ползвани като верига за комуникация и защита в планината, която практически не може да се прекоси.

Main Menu