Ансамбъл „Тракия“ зарадва пловдивчани с концерта „Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден“

08 Май 2021 10:54

 

С празничен концерт, посветен на пролетния цикъл от празници на българина, ансамбъл „Тракия“ зарадва почитателите и приятелите на фолклорното изкуство. Събитието се състоя вчера вечерта в Дом на културата „Борис Христов“ при запълнен 50% капацитет на залата, съгласно действащите мерки.
Спектакълът „Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден“, наречен на едноименната народна песен, пресъздаде емоции от песни и танци, които са вълнували нашите прадеди столетия назад във времето. Началото на концерта с танца „Гергьовден“ по хореография на Кирил Дженев и по музика на Тодор Пращаков бе послание за здраве от гергьовденските люлки и веселието на момците и момите преди да се задомят. В музикално-танцовата палитра от 13 произведения публиката се наслади и на „Пролетен момински танц”, пресъздаващ типичните лазарски игри от харманлийско. Зрителите съпреживяха също песни и танци от тракийския, пиринския, северняшкия и добруджанския край. Танцът „Път през Тракия“ по хореография на проф. Даниела Дженева продължи разказа за общуването между момците и девойките. Музикалната тема бе и своеобразен тематичен финал на концерта.
„Големите празници винаги са били на почит в нашите традиции, защото те са най-близо до сърцето ни и носят силно чувство на надежда и очакване за по-добри времена. Такъв заряд носят най-вече пролетните празници, когато природата се събужда за нов живот“, споделя художественият ръководител на ансамбъла проф. Даниела Дженева и допълва, че ансамбъл „Тракия“ продължава традицията да представя с концерти българските бит и обреди в навечерието на най-големите празници.
Настроението в залата бе показателно че фолклорната музика продължава да вълнува поколенията и днес, а българските ритуали, пресъздадени по автентичен начин, будят интерес дори и у най-младите.
Концертът „Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден“ бе представен за втори път на сцена след премиерата му през 2014-а. Негов пълен запис, излъчен онлайн, бе великденски подарък за всички привърженици на фолклора миналата година по време на първите мерки вследствие на COVID пандемията.

Main Menu