Детски песни и фолклорни танци съпътстваха втория ден на Фестивала на розата в Стария Пловдив

27 Юни 2021 15:48

 

 

Детски песни и фолклорни танци съпътстваха втория ден на Фестивала на розата в Стария Пловдив, който за първи бе открит в събота с пищно шествие от цветя, танцьори, музиканти и изпълнители.
Вокалистите от ДВГ „Пеещите котенца“ поздравиха участниците и гостите на фестивала с три песни от своя репертоар – „Малки патенца“, „Шарени балони“ и „Лято на море“, създадени от композитора Невена Кючукова. За празничното настроение се погрижиха и танцьорите от фолклорната формация при СУ „Св. Св. Кирил и Методий” и изпълнителите от ВГ „Омайниче“.
Талантливите деца разгледаха къща „Хиндлиян“, създадена през 1835 г., водени от екскурзовода Мария Колева. Нейна е идеята на фестивала да популяризира една от знаковите къщи в Стария Пловдив и вековната българска традиция за производство на продукти от рози. В двора на възрожденската къща бяха позиционирани щандове на фирми, които създават козметика от ароматното цвете. Децата се впечатлиха от чешмата на втория етаж, от която се изливаше „розова“ вода. Те измиха ръцете и лицата си с фантастичния козметичен елексир. След това разгледаха експонатите в знаковия дом в Стария град, като усетиха уникалния дух на възрожденската къща с невероятни автентични изображения по стените, включително алафрангите, рисувани на ръка. Сред интересните експонати за децата бяха пианото, на което са свирили наследниците на търговеца Степан Хиндлиян, огледалото за малки принцеси, както и стилните мебели и съдове.
Всички участници правиха снимки за спомен пред арт инсталацията "Цветна врата през времето", създадена от дизайнерите Любен Зехтински и Полина Хаджиева и флориста Стойна Владимирова. Посетителите и гостите на Първия фестивал на розата поздравиха организаторите от ОИ „Старинен Пловдив“ и пожелаха да пребъдат креативните им идеи за бъдещи събития.

Main Menu