Концерт на трио Артио в рамките на XXV Австрийски музикални седмици

05 Юли 2021 14:57

 

В рамките на юбилейното 25-то издание на фестивала Австрийски музикални седмици, организиран от Австрийско посолство София и Виенски клуб, на 9 юли в галерия „Димитър Георгиев“, концерт ще изнесе трио Артио от Австрия.

Входът е свободен, а началото е от 20.00 часа.

 

В програмата на концерта, който е част от Културния календар на Община Пловдив за 2021 година, са включени „Клавирно трио“ от Клара Шуман, „Фрагменти“ от Курт Естерман и „Кому принадлежи човекът?“ от Вернер Пирхнер. Последните две произведения се изпълняват за първи път в България.

Курт Естерман описва произведението си „Фрагменти“ като звуков калейдоскоп. Звученето на трите инструмента се движи и се слива, за да образува променящ се звуков пейзаж от цветове. Подобно на клетките на калейдоскоп, нито един инструмент не се откроява като индивидуален. Вместо това те се комбинират, за да образуват тяло от звук, което е по-голямо от сумата от неговите части.

Клавирното трио „Кому принадлежи човекът“ от Вернер Пирхнер е посветено на темата за мястото на индивида в обществото, но тази сложна тема е изразена с изключително достъпни, дори популярни мотиви, със синкопирано джазово ритмично темпо в скерцо пасажи и подобна на джаз импровизация.

Трио Артио е основано през 2017 г. във Виена от австрийската цигуларка Юдит Флидл, германската виолончелистка Кристине Ройдер и австрийската пианистка Йохана Естерман.

На съвместни концертни участия в Ню Йорк, Берлин и Грац трите музикантки откриват, какво е общото помежду им, освен любовта към камерната музика – да се забавляват заедно на сцената, интензивната комуникация с публиката и не на последно място желанието да имат открити отношения, свирейки заедно. Така узрява решението да се посветят на общо творческо бъдеще с клавирното трио. За краткото време на своето съществуване триото може да се похвали с успехи като наградата на международния конкурс за камерна музика „Масимилиано Антонели“ и приемането му във фондация „Йехуди Менухин Live Music Now“.

Трио Артио е включено от австрийското Министерство за европейски и международни въпроси в програмата за насърчаване на млади изпълнители New Austrian Sound of Musik (NASOM) за периода 2020 – 2022 г.

 

Main Menu