Днес е официалното откриване на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” - Пловдив 2021

13 Юли 2021 13:14

Проявите в 18-тото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” - Пловдив 2021 започнаха вчера с творческо ателие между възпитаниците на пловдивския център за таланти „Арт Войс Център” с ръководител Румяна Иванова и френските изпълнители – близнаците Джес и Уесли от Jessandwest, които вече имат много приятели и почитатели в Пловдив от участието си миналата година.

Днес е официалното откриване с концерт с вход свободен на Южната тераса на ДК „Борис Христов”, началото е в 19.00 часа. Френските музиканти ще акомпанират на българските таланти в съвместен концерт. 18-тото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” - Пловдив 2021 ще бъде открито от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Най-малката участничка в концерта довечера Ния Нейкова е само на 9 години и ще пее вече за „Живота в розово”. Публиката ще може да се наслади на впечатляващи и завладяващи изпълнения на звездата с опит Ива Ичевска, на талантливите Йоана Ташева, която е на 10 години, на Георги Нейков на 18 години и Кристиан Павлов на 15 години и още таланти възпитаници на Арт Войс Център, които ще изпълнят популярни шансони, но със специално направен, много интересен съвременен аранжимент. В концерта ще вземат участие българските лауреати, печелили конкурса през изминалите години, като Марина Спасова, Надежда Димова и Йосиф Бъмбин. Талантливата Венета Павлова от ЕГ „Иван Вазов” ще рисува на сцената, вдъхновена от изпълненията на участниците и мечтата за обучение по специалността в реномиран френски университет.

Утре, 14 юли, в Деня на Бастилията и Национален празник на Франция рецитал ще изнесат близнаците Джес и Уесли от Jessandwest, победители през 2019 год. в музикалния формат по френската национална телевизия, „Талантът на Франция”.

18-тото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” - Пловдив 2021 се провежда със съдействието на Община Пловдив и с вход свободен. Фестивалът тази година е под знака на 30-годишнината от възстановяването на Алианс Франсез в Пловдив, когато през 1991 година тук отвори врати Генералното представителство на Алианс Франсез Париж за България и в града се установи и първият френски алианс.

Main Menu