Пловдивският млад виртуоз Виктор Василев се завърна от участие в Международен цигулков конкурс в Италия

28 Юли 2021 13:19

 


Още един невероятен пловдивски талант – младият цигуларят Виктор Василев представи достойно Пловдив на един от най-престижните, трудни и оспорвани конкурси - Международният цигулков конкурс Il Piccolo Violino Magico – Италия, където спечели адмирациите на журито, публиката и участниците, особено със соловото си изпълнение на „Рапсодия“ от българския цигулар и композитор проф. Петър Христосков. независимо, че поради технически причини Виктор не успя да стане финалист. Той получи майсторски клас от проф. Нинг Кам, преподавател в училището Йехуди Менухин в Обединеното кралство.

Виктор Василев е ученик в НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив. Свири на цигулка от четири годишен, като негов преподавател е г-жа Дарина Данкова. Едновременно с това, Виктор е извънреден младши студент в Нов Български Университет – София в класа на проф. Марио Хосен.

В началото на месец юли Виктор взе участие в международния цигулков конкурс Il Piccolo Violino Magico – Италия. Конкурсът е част от European Union Of Music Competitions for Youth /EMCY/.

Той е за деца от 9-14 годишна възраст, и се различава от останалите по това, че изпълненията минават под формата на концерт в три кръга с амбициозна обемна и разностилова програма. Децата са солисти на оркестър, свирят заедно с членове на журито и поради това конкурсът е с ограничен брой участници. Тази година поради отмененото миналогодишно издание /заради COVID-19/, участниците от цял свят бяха многобройни и преселекционният тур на конкурса беше много оспорван. Избрани бяха 14 участника сред които и Виктор. След допълнително прослушване броят на участниците бе увеличен на 17.

За Виктор беше истинско удоволствие да участва в конкурс, в който нивото на музикантите бе наистина високо. Срещна и такива, с които е делил сцена на предишни международни конкурси. За жалост Виктор имаше малшанса да претърпи сериозен технически проблем с ключовете на цигулката по време на първия тур. Наложи се и спешна намеса на местен лютиер след първото му участие на сцената. И въпреки блестящото му представяне на втори тур, единствено неудачата в предходния тур лиши Виктор от възможността да се нареди сред финалистите.

Представянето на Виктор в Il Piccolo Violino Magico беше достойно и в двата тура, като спечели адмирациите на журито, публиката и участниците, особено със соловото си изпълнение на „Рапсодия“ от българския цигулар и композитор проф. Петър Христосков. Тъй като конкурсът има фестивален характер всички участници бяха поканени да свирят на гала концерта в заключителната вечер, където Виктор отново изпълни българското произведение. Виктор получи майсторски клас от проф. Нинг Кам, преподавател в училището Йехуди Менухин в Обединеното кралство.

Пътуването, престоят и участието на Виктор бяха реализирани с финансовата подкрепа на Община Пловдив по направление „Инкубатор за млади таланти“ на отдел „Култура, археология и културно наследство“.

„От сърце поздравявам Виктор за представянето му. Много се гордеем с неговите успехи от години! Независимо, че не успя да се класира сред финалистите, заради технически проблем, искрено вярвам, че цялостното преживяване, опитност, среща с преподаватели и млади цигулари в този цигулков форум обогати Виктор и му даде ясна представа за нивото на цигулковата подготовка в световен мащаб, както и самочувствие, че представя достойно българската цигулкова школа на престижна международна сцена“, коментира заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и допълни, че „Идеята на „Инкубатора“ е точно такава - пловдивски деца да се представят в национални и международни конкурси като посланици на Пловдив, да осъществят контакти, които да работят за тяхното професионално развитие и израстване и да носят славата на града ни като Европейска столица на културата.

 

Записи от трите тура на конкурса можете да намерите в YouTube в канала на Il Piccolo Violino Magico. Събитието бе предавано на живо и поViolin Channel.

Main Menu