Печат на тази страница

Спектакълът „Част от колекция“ по текстове на Димитър Воев гостува в Пловдив на 22 септември

08 Сеп 2021 13:48

 

 

„Част от колекция“ е театрално-музикален пърформанс по текстове на Димитър Воев и среща публиката със стихове, фрагменти и песни от неговата книга “Поздрави от мен Боговете”. Припомня част от най-емблематичните песни на групата „Нова генерация“ и бунтарския дух на Воев.

Спектакълът гостува в Пловдив на 22 септември от 21 ч. на Сцена №2 на БезистенЪ (бившите Конюшни на царя).

"Част от колекция" е спектакъл, който "хваща" зрителя с вглъбеността, но и бунтарския дух на поетичното слово, с пламенното любовно чувство, но и острия сарказъм, с болката от самотата, но и с романтичният поглед към звездите. Богатството и дълбочината на поезията и музиката на Воев са поднесени с ирония на словото, красота на акустичните аранжименти (цигулка, пиано, китара, кахон, укулеле) и онези точно намерени моменти, когато актьорите слагат перука или друг реквизит и вече магията на театралността съвсем нахлува яростно в атмосферата на спектакъла.

Времетраенето на спектакъла е 1 ч. и 15 мин.
Билетите са в продажба онлайн на  https://epaygo.bg/1670966835, както и на място в бар БезистенЪ.

Режисьор на „Част от колекция“ е Иван Юруков (актьор от трупата на Народен театър „Иван Вазов“). Той и участва в спектакъла, заедно с колегите си Стоян Младенов (Малък градски театър „Зад канала“), Николай Димитров (Театър „София) и Милен Апостолов (театрален композитор и диригент).

Екипът на спектакъла се познава и работи заедно от години - част са от група "Терпентина", Николай и Стоян са били в един клас по Актьорско майсторство в НАТФИЗ - при проф. Снежина Танковска, а Иван е бил в НАТФИЗ по същото време, но в класа на проф. Стефан Данаилов. Всеки има своята лична история, свързана с творчеството на Воев и музиката на "Нова генерация".

Животът на спектакъла "Част от колекция" започва през февруари 2020 от една галерия в София с малко на брой зрители и много силни емоции.
Пандемията повлиява на плановете на екипа, но спектакълът се играе активно - предимно на открити сцени в различни градове в страната.
Редица вълнуващи срещи с публика е имало на необичайни места като Епископската базилика в Сандански, римските останки “Сексагинта Приста” в Русе, Ловешката средновековна крепост и др.

 

Димитър Воев е роден на 21 май 1965 г. в София. Той е създателят, вдъхновителят и концептуалистът на рок-група “Нова генерация” и бе художествено явление и последователен новатор, и то не само в областта на музикалния авангард. След неочакваната му смърт (само на 27 години) в неговите ръкописи са открити стотици стихотворения, писма, прозаични игри, сценарии и дори преводи на поезия.
Текстовете му звучат, сякаш ги е писал днес, в опозиция на всички онези неприятни поводи, на които ежедневно ставаме свидетели в България. Текстовете му звучат също толкова актуално, колкото през края на 80-те.

Main Menu