С пърформанса Тарзан стартира CONTEXTUS /снимки+видео/

11 Сеп 2021 20:54

С пърформанса „Тарзан“ на Йохан Лорбер върху фасадата на Градската художествена галерия тази вечер се откри „Седмицата на съвременното изкуство“.

За първи път събитията излизат извън Баня „Старинна” и ще са изцяло в публичното пространство в центъра на града.

CONTEXTUS е темата, която обединява съвременните артисти тази година. Те я интерпретират в серия от арт инсталации и провокативни акции.

Думата най-общо може да се преведе като „връзка, съгласуваност“ и илюстрира взаимната обвързаност между художествена намеса, пространството и реакцията на зрителите. По този начин се въплъщава базовата концепция на един от най-влиятелните творци на 20 век Йозеф Бойс, че „всеки е творческа личност по рождение“ и че той може да „формира и трансформира собствения си живот и обществото, в което съществува.“

Тази година се отбелязват 100 години от рождението на Бойс, а приложима ли е и как тезата му ще наблюдаваме чрез произведенията на 11 съвременни артисти.

Група 7+1 ще представи арт инсталация „XL PROJECT“ в подлеза на Баня Старинна. Освен с „Тарзан“, Йохан Лорбер ще представи с Кирил Кузманов серия акции в публични пространства.

Пред разкопките на Централната поща Марина Попска ще покаже арт иснталация на свои обекти от филц под името „Идеалът“.

Северната част на Тунела е харесал за фотоинсталацията си „В началото“ Сандро Арабян.

На две места ще представи свои творби и Севдалина Кочевска - неон „bad Beuys“ върху централната витрина на Градската галерия и пърформанса „Връзки“ на разкопките пред Централна поща.

На фонтана с пеликаните ще видим и Цветан Кръстев с видео-инсталация „Игра с морето“, както и видео по витрини на Главната улица.

Куратор на проекта е Йоханес Артинян.

Main Menu